Home DRUŠTVO Grčki Aktor koji gradi Koridor osumnjičen za prevaru i pranje novca

Grčki Aktor koji gradi Koridor osumnjičen za prevaru i pranje novca

SHARE

Grčko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv građevinske kompanije „Aktor“ zbog „prevare i pranja para u visini od 50 miliona evra“ prilikom izgradnje autoputa u Makedoniji, pišu grčki mediji „Prototema“ i „Katimerini“. Mediji navode da je slučaj pokrenut nakon sto su grčkom tužilaštvu dostavljeni dokazi, koje je nakon istrage, prikupila Evropska agencija za borbu protiv korupcije (OLAF).

Kompanija Aktor angažovana je i na izgradnji Koridora 10 u Srbiji. Početkom godine objavljen je dokument Radne grupe Ministarstva za saobraćaj, građevinatstvo i infrastrukturu u kom se konstautuje da su Koridori Srbije plaćali kompaniji Aktor dodatne avanse, da su kompaniji vraćani depoziti, isplaćivani odštetni zahtevi, plaćani materijali. Cena posla za koji je angažovan Aktor uvećana je tako za ukupno 23,3 miliona evra.

Ministarstvo je zaključilo da je Aktoru tolerisano nepoštovanje ugovorenih obaveza, iako su istekli svi rokovi za završetak deonice na kojoj je radila ta kompanija.

Uprkos probijanju rokova i povećanju cene radova, Koridori Srbije su sa firmom Aktor potpisali u maju 2016, još jedan ugovor, za obilaznicu oko Dimitrovgrada. Grčka firma Aktor na ovim poslovima, kako tvrde u Koridorima Srbije, samostalno angažuje podizvođače. Na osnovu četiri ugovora s Koridorima Srbije Aktor je angažovao 19 podizvođačkih i kooperantskih firmi, od kojih neke imaju i po dva i više ugovora, za više delova puta.

Prema istraživanju Insajdera na 176 kilometara izgradnje autoputa angažovano je 14 firmi izvođača i najmanje 368 podizvođača. Dok se izvođačke firme u jednom od najvećih državnih poslova biraju na tenderu, podizvođači se biraju bez tendera, što ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe.

loading...

Srbija se za gradnju koridora 10 i 11 od 2011. zadužila 1,3 milijardi evra. Za uvećane cene i brojna odlaganja završetka Koridora 10 i deonica na Koridoru 11 niko nije kriv, niko nije odgovarao i niko nije snosio posledice.

Aktor u Makedoniji

Prema pisanju makedonskih medija, Grčka građevinska firma je 2012. dobila u Makedoniji tender za izgradnju deonice autoputa na Korodoru 10 dužine 28 kilometara. Afera oko tog posla počela je 2014. kada je tada opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) tvrdio da je sa makedonskih bankarskih računa nezakonito izvučeno 3,5 miliona evra.

Stranka Zoran Zaeva je objavila dokumente koji, kako je tvrdila, dokazuju da je grčka firma Aktor u Makedoniji organizovano dovodeći ljude podigla milione evra u filijali Privredne banke Skoplje u mestu Negotino u centralnom delu zemlje.

Prema SDSM, u 2013. i 2014. čak 95 osoba, najvećim delom grčkih državljana, sa računa Aktora je u roku od 10 meseci izvuklo 3,5 miliona evra u više od 278 transakcija.

Ti ljudi su, tvrdi se, organizovano dolazili u Negotino autobusima i u prisustvu direktorke u Aktoru Atine Zigoe, podizali keš, koji su posle ostavljali u Makedoniji.

Grčki list Prototema piše da su neki od zaposlenih u Aktoru podizali mesečnu platu od 110.000 evra.

Pre dve godine je, po nalogu grčkog državnog tužilaštva, finansijska policija u toj zemlji uhapsila vlasnika Aktora Leonidasa Babolasa za utaju poreza i dug državi, podseća Meta.

Izvor: Insajder, Beta

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here