Home DRUŠTVO Zavod o deponiji u Vinči: Nema zagađenja vazduha, ali zatvorite prozore

Zavod o deponiji u Vinči: Nema zagađenja vazduha, ali zatvorite prozore

SHARE

Gradski zavod za javno za zdravlje, povodom velikog broja žalbi građana iz više delova grada da ih je sinoć probudio dim i miris paljevine koji vetar nanosi sa deponije u Vinči, saopštio je da u vazduhu nema prekoračenja zagađujućih materija.

U Vinči gori požar već oko 20 dana, a prema pisanju dnevnog lista Danas, plamen i dalje tinja na velikoj dubini đubrišta i stvara se velika količina dima, te da ga je teško ugasiti.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd ističu da trenutna merenja na terenu nisu pokazala prekoračenja ni specifičnih parametara kao što su policiklični aromatični ugljovodonici.

„Na osnovu rezultata do sada sprovedenih ispitivanja kvaliteta vazduha vezano za pojavu dima, odnosno požara na deponiji u Vinči nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje pri akutnoj izloženosti“, tvrde u Zavodu za Danas.

Oni objašnjavaju da su neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani navedenih naselja vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i rani jutranih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere, dok se u toku dana zbog pojave vertikalnih i horizontalnih vazdušnih strujanja izazvanih sunčevim zračenjem vrši razređenje i dispergovanje zagađujućih materija.

loading...

„S tim u vezi preporučujemo građanima da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore na stambenim objektima i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa. O novim rezultatima praćenja kvaliteta vazduha vezeno za pojavu dima i požara na deponiji Vinča ćemo davati informacije u skladu sa rezultatima sprovedenog ispitivanja“, poručuju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Najviše na udaru zagađenja i dima sa deponije u Vinči su stanovnici neformalnog romskog naselja koje se nalazi samo nekoliko stotina metara od deponije. Zavod za javno zdravlje ni u jednom saopštenju nije spomenuo zdravstvene probleme koje zbog dima i paljevine imaju stanovnici tog naselja.

Izvor: Danas, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here