Home POLITIKA Zakon o zaštiti bolesnih radnika danas u Skupštini

Zakon o zaštiti bolesnih radnika danas u Skupštini

SHARE

Posle otpuštanja dve radnice u Juri obolele od raka, lekar i poslanik Dušan Milisavljević podnosi predlog za izmenu Zakona o radu

Milisavljević: Danas u 11 časova predajem u Skupštini predlog da se oboleli od malignih tumora zaštite zakonom * Atanacković: Nismo više u samoupravljanju. Obaveze za bolesne ljude treba da preuzme država, a ne poslodavci* Srbija je prva po broju malignih oboljenja, kao i po procentu smrtnosti

Predlog da se zakonom zaštite svi radnici oboleli od malignih tumora, bez obzira da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, danas stiže u Skupštinu Srbije.

Lekar i poslanik DS-a Dušan Milisavljević, podstaknut slučajem bivše radnice Jure Violete Petrović, ali i ostalih obolelih od karcinoma, rešio je da predloži izmenu Zakona o radu.

– Danas u 11 časova predajem u Skupštini predlog da se oboleli od malignih tumora zaštite zakonom. Kada će doći do poslanika i kada će u Ministarstvu rada to videti još ne znam – kaže Milisavljević.

On napominje da je Srbija prva po broju malignih oboljenja, kao i po procentu smrtnosti od njih, te da je vreme da država preuzme odgovornost za svoje građane.

– Na ljude koji dobiju otkaz usred lečenja to izuzetno loše utiče, a činjenica je da 90 odsto onih koji se izleče mogu da se vrate na svoje radno mesto. Oni pobede bolest, ali džabe kad ih zakon ne štiti – ističe Milisavljević. Na pitanje zbog čega predlog za izmenu zakona ne bi obuhvatio, na primer, sve zaposlene na određeno, Milisavljević kaže da je on to gledao isključivo kao lekar i da mu je upravo zbog toga bila dužnost da to uradi.

loading...

Za predsednika UGS Sloga Željka Veselinovića Milisavljevićev potez je sjajan, jer je human i omogućava bolesnima da ne završe na ulici.

– Problem je samo što se kod nas uvek bavimo posledicama, a ne uzrocima kako bi trebalo. Zakon o radu doneo je niz loših stvari, jer pre svega odgovara krupnom kapitalu, dok su radnici potpuno nezaštićeni – tvrdi Veselinović.

On kaže da se sve manje ljudi u Srbiji zapošljava na neodređeno, a sve više preko agencija na privremeno-povremene poslove i na ugovore o delu.

Predlog da se zaštite svi radnici, a ne samo oni na neodređeno imali su i u Samostalnom sindikatu još pre nekoliko meseci. Potpredsednik ovog sindikata Duško Vuković rekao je za naš list da su oni predlog za izmenu Zakona o radu poslali Ministarstvu rada i da su od njih dobili odgovor da se “zakon neće menjati do 2018. godine”, kada mu sledi usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom.

S druge strane, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da više nismo u samoupravljanju i da nemamo prava da opšte obaveze društva prebacujemo na poslovni svet.

– Društvo ako hoće da bude socijalno i normalno, kako treba, onda te obaveze mora da preuzme na sebe. Oboleli, kao i svi drugi radnici, moraju da budu zaštićeni zakonom – kaže Atanacković za Danas. On napominje da poslodavac mora maksimalno da se potrudi da odnosi sa zaposlenima budu normalni jer zajednički rade na nečemu, zajedno doprinose.

Atanacković kaže kako je privreda dovoljno opterećena i podseća da postoji obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

– Neke firme jednostavno nemaju uslova da zaposle OSI, ne postoje radna mesta za njih, ali to državu ne interesuje, ona je svoju materijalnu obavezu prebacila na poslodavce – ističe Atanacković.

Izvor: Danas

Foto: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here