Home POLITIKA OEBS: Veoma osetljiva situacija među partijama Srba sa severa Kosova

OEBS: Veoma osetljiva situacija među partijama Srba sa severa Kosova

SHARE

Jan Bratu, šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu, ocenio je da je veoma osetljiva situacija na severu Kosova među partijama kosovskih Srba i pozvao sve političke subjekte da poštuju pravo svakog građana da sam odluči za koga će glasati.

Bratu je podsetio da je OEBS zajedno sa ambasadom SAD pozvao da se obezbedi da izborni proces bude fer i pravičan.

“Tom prilikom osudili smo svaku pretnju. Nažalost, vidimo da se u nekim sredinama pretnje nastavljaju, iako za to nema mesta u demokratskim zemljama. Pozivamo sve političke subjekte da poštuju pravo svake ličnosti da glasa slobodno, da bi se obezbedilo da izborni proces bude slobodan, pravičan i miran”, rekao je Bratu tokom posete Odboru Centralne izborne komisije za žalbe.

Podsetimo, izbori na Kosovu će biti održani 11. juna. Od kada je Vlada Srbije dala podršku Srpskoj listi, brojni su se kandidati povukli s ostalih prijavljenih izbornih lista koje predstavljaju Srbe. Najveća bitka vodi se između Srpske liste na čijem je čelu Slavko Simić i Partije kosovskih Srba na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Aleksandar Jablanović i njegova supruga K.J. privedeni su u nedelju uveče posle incidenta u Leposaviću kada je, prema navodima predstavnika Srpske liste, Jablanović na njihove aktiviste koji su lepili plakate repetirao pištolj. Jablanović i njegova supruga su posle zadržavanja od nekoliko sati u policijskoj stanici u Leposaviću pušteni na slobodu, a pištolj koji su posedovali je zaplenjen.

loading...

Protiv njega će biti podnete krivične prijave za neovlašćeno posedovanje i upotrebu oružja, izjavio je Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić.

Strane ambasade na Kosovu osudile „pretnje i zastrašivanja“

Na pretnje u nekim sredinama na Kosovu reagovale su i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD.

“Proteklih dana, kao i danas, primili smo niz zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se utiče na rezultate izborana Kosovu putem pretnji i zastrašivanja. Naročito se čini da postoji pokušaj zastrašivanja i primoravanja kosovskih Srba da glasaju na određen način. Takve akcije su potpuno neprihvatljive”, kaže se u zajedničkom saopštenju ambasada zemalja “Velike petorke” na Kosovu.

Oni pozivaju sve koji su uključeni u pritiske, da od toga odustanu, i pozivaju kosovske vlasti i policiju na istragu.

“Svi građani Kosova moraju imati pravo da glasaju po svojoj savesti i bez zastrašivanja, mešanja i straha. Ovi izbori su prilika za gradjane Kosova da izaberu svoje predstavnike. Samo gradjani Kosova imaju tu mogućnost i odgovornost. Kao članovi medjunarodne zajednice, radićemo sa onima koje narod bude izabrao”, navodi se u izjavi.

Vučić: Albanci intervenisali za oslobađanje Jablanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da mu je poražavajuće saopštenje ambasadora zemalja Kvinte u Prišini kojim upozoravaju na pritiske uoči izbora na Kosovu i Metohiji, a zanemaruju da je Aleksandar Jablanović Srbima pretio pištoljem.

Jablanović je, kaže Vučić, iz pritvora, u kojem je bio zbog “vitlanja pištoljem po Leposaviću”, pušten inače na direktnu -intervenciju Ardijana Ljuljaja i Besima Hotija.

„Za mene je bilo veoma poražavajuće to što sam video zaključak ambasadora Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD na KiM u kojima implicitno govore o tome kako Srbi vrše pritisak na neke ‘njima drage Srbe’ kako da glasaju, ali zato ne primećuju da neko poteže pištolj i vitla njime po Leposaviću“, rekao je Vučić.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here