Home DRUŠTVO Mihajlović: Nisam sigurna da će Koridor 10 biti završen ove godine (VIDEO)

Mihajlović: Nisam sigurna da će Koridor 10 biti završen ove godine (VIDEO)

SHARE

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je danas da smatra da auto-put Koridor 10 neće biti kompletno završen ove godine zbog “izvesnih problema” u izgradnji.

“U ovom trenutku ne mogu da precizno kažem kada će tačno biti kompletno završen Koridor 10 jer ima izvesnih problema u izgradnji, kao i na Koridoru 11, ali mislim da Koridor 10 neće biti gotov ove godine”, rekla je ona.

Mihajlović je u Vladi Srbije rekla novinarima da na Koridoru 10 “ima nekoliko kritičnih deonica” i da su uzroci kašnjenja “objektivne i subjektivne prirode”.

“Trenutno smo na završetku Koridora 10 koji nam je jako važan zbog privrednog rasta i ne smemo da kasnimo”, rekla je Mihajlović.

Ona je iznela procenu da će u toku ove godine na Koridoru 10 i Koridoru 11 pustiti u saobraćaj bar 80 km autoputa.

“Mi smo spremni, na osnovu daljih analiza izvođača, da stanemo i da kažemo koji ugovori treba da se nastave a koji sa završetkom građevinske sezone da se raskidaju. Nema smisla da više slušamo priče da će nešto da se radi bolje a da za rezultat nemamo završen put”, rekla je Mihajlović i dodala da se radi na oštetnim zahtevima i izveštajima poput obog koji je Ministarstvo uradilo za kompaniju Aktor.
Podsetimo, u tom izveštaju se navodi da ova grčka kompanija angažovana na izgradnji Koridora 10 nema dovoljno radne snage, mehanizacije i opreme. Izgradnja deonice koju je trebalo da izgradi firma Aktor poskupela je za 20 miliona evra

loading...

Nakon današnjeg sastanka , Mihajlović je pohvalila novog direktora Koridora Srbije Zorana Babića jer ne traži krivce I opravdanja već radi na terenu.

Zoran Babić vd direktor Koridora je pozdravio ideju da se najmanje jednom mesečno održavaju sastanci Minstarstva s predstavnicima preduzeća Koridori i Putevi Srbije kako bi se odmah rešavali problemi. Babić je naveo i da neće ništa da najavljuje jer je čovek koji voli da radi korak po korak.

 

Prema istraživanju Insajdera na 176 kilometara izgradnje autoputa angažovano je 14 firmi izvođača i najmanje 368 podizvođača. Dok se izvođačke firme u jednom od najvećih državnih poslova biraju na tenderu, podizvođači se biraju bez tendera, što ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe.

Srbija se za gradnju koridora 10 i 11 od 2011. zadužila 1,3 milijardi evra. Za uvećane cene i brojna odlaganja završetka Koridora 10 i deonica na Koridoru 11 niko nije kriv, niko nije odgovarao i niko nije snosio posledice.

Izgradnjom Koridora i kompanijama koje su angažovane na tim poslovima, Insajder se bavio u dve emisije Insajdera bez ograničenja “Zaobilaženje rupa”

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here