Home DRUŠTVO Homo homini Palma

Homo homini Palma

SHARE

Dragan Marković Palma je bio vrlo jasan kada je izjavio da novi premijer mora biti domaćin i da mora da ima decu. Time je jasno stavio do znanja da Ana Brnabić, jedina deklarisana gej ministarka koja je poslednjih dana često pominjana kao moguća naslednica Alkesandra Vučića na mestu premijera ne može da dobije njegovu podršku.

Njegovu izjavu prekinuo je Ivica Dačić : „Kakva diskriminacija, on iznosi mišljenje“.

Ovakve stavove Palma je izneo ne samo ispred Predsedništva, već i u poruci u kojoj kao scenografiju iskoristio članove svoje porodice.

Uostalom to je nastavak njegove dugogodišnje prakse homofobnog i diskriminatorskog obraćanja javnosti.

Dragan Marković je 2014. pravnosnažno osuđen zbog izvršavanja teškog oblika diskriminacije LGBT populacije. Apelacioni sud mu je zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da plati tužiocu, tj. Gej strejt alijansi sudske troškove.

loading...

Marković je reagovao izjavivši da je “ponosan na presudu ukoliko je ona cena da se ne održavaju skupovi homoseksualaca”.

U međuvremenu, Marković je nastavio da insistira na seksualnom opredeljenju pojedinaca, da otvoreno govori o homoseksualnosti kao bolesti i o Jagodini kao gradu u kome nema homoseksualaca. Osim dve gej osobe koje je sam zaposlio.

Ipak, mišljenje pretočeno u javnu reč svakako nosi sa sobom odgovornost. Marković, očigledno ponosan na istrajavanju na svojim homofobnim stavovima o tome malo brine podilazeći homofobnoj javnosti. Očigledno je zaboravio na presudu. Problem je što je i sud zaboravio na deo presude kojim mu je zabranjeno da ponavlja diskriminaciju.

Svaka kazna ima nekoliko aspekata, a od kažnjenog se očekuje da grešku prizna, prihvati i da je ne ponavlja. U slučaju Palme, upadljivo je dičenje delom zbog kojeg je osuđen. Dok je takav stav prihvatljiv, Srbija će biti daleko od otvorenog i demokratskog društva.

Svaki Vaš komentar, pregledaće članovi redakcije Insajder. Na našem sajtu nećemo objaviti komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede – što je zabranjeno i zakonima Srbije.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here