Home POLITIKA Srpsko-srpske podele na Kosovu

Srpsko-srpske podele na Kosovu

SHARE

Nakon što je danas Aleksandar Grujić, predsednik Narodne snage Kosova, povukao listu i odustao od učešća na parlamentarnim izborima na Kosovu 11. juna, preostalo je pet lista srpskih partija koje će se nadmetati za deset poslaničkih mesta koliko je garantovano za srpske poslanike u parlamentu od 120 mesta.

Od kada je Vlada Srbije dala podršku Srpskoj listi, brojni su se kandidati povukli s ostalih prijavljenih izbornih lista koje predstavljaju Srbe.

Ipak, čini se da se najveć bitka vodi između Srpske liste na čijem je čelu Slavko Simić i Partije kosovskih Srba na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Jablanović je svojevremeno i sam bio na čelu Srpske liste. Tu poziciju prepustio je Slavku Simiću. Nakon ostavke u Ministarstvu za rad, ponovo se registrovao kao prvi čovek Srpske liste, čemu su se usprotivili u ovoj stranci, ali i u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kosovska centralna izborna komisija je poništila ovu registraciju i ponovo priznala Srpsku listu na čijem je čelu Simić. Jablanović je zato pred izbore registrovao Partiju kosovskih Srba.

loading...

Ipak, Srpska lista je jedina koja ima podršku Beograda. Zvaničnici ove stranke optužuju Jablanovića da nastoji da uđe u parlament kako bi omogućio formiranje vojske Kosova i usvajanje demarkacije granice s Crnom Gorom za šta su potrebni i srpski glasovi. Iz Srpske liste optužuju Jablanovića da mu je cilj da uđe u parlament kako bi Albanci uspeli da “proguraju” vojsku i demarkaciju kroz Skupštinu.

Tako je poslednja nedelja predizborne kampanje osim na relaciji srpsko-albanskih, donela podele o u srpsko-srpskim odnosima koji su kulminirali pretnjama repetiranim pištoljem i hapšenjem Jablanovića.

Aleksandar Jablanović i njegova  supruga K.J. privedeni su u nedelju uveče posle incidenta u Leposaviću u koji su bili uključeni. Prema navodima predstavnika Sprske liste Jablanović je na njihove aktiviste dok su lepili plakate repetirao pištolj. Jablanović i njegova supruga su posle zadržavanja od nekoliko sati u policijskoj stanici u Leposaviću pušteni na slobodu, a pištolj koji su posedovali je zaplenjen.

Protiv njega će biti podnete krivične prijave za neovlašćeno posedovanje i upotrebu oružja, izjavio je danas Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić.

On je za Kontakt Plus kazao da je slučaj otvoren po nalogu tužioca.

“Nakon konsultacija sa nadležnim tužiocem, slučaj je okarakterisan kao krivično delo iz Člana 374 – neovlašćeno posedovanje oružja, kao i iz Člana 375 – neovlašćena upotreba  oružja. Po nalogu tužioca otvoren je slučaj i biće podnete krivične prijave za dva navedena krivična dela”, rekao je Bojić.

Ko je Jablanović

Porodica Jablanović poznata je na severu Kosova, odnosno u Leposaviću. Dragan Jablanović, otac, je predsednik Opštine Leposavić i predsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista.

Njihova imena pominjana su u središtu sukoba Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na Kosovu 2015. i krajem 2016, o čemu je Insajder.net pisao. Iako je izgledao kao politički sukob, prema tvrdnjama poslanika sa Kosova Slaviše Ristića u Skupštini Srbije, „srž sukoba je bio u novcu“.

Porodicu Jablanović politički oponenti iz Srpske liste dovodili su u vezu i sa zloupotrebama novca u opštini Leposavić.

Jablanović je bio I ministar za povratak i zajednice Vlade Kosova. Njega je premijer Kosova Isa Mustafa razrešio dužnosti februara 2015. godine nakon izjave u kojoj je, kako je ocenjeno iz Prištine, uvredio majke Đakovice, tako što je učesnike napada na autobus sa Srbima koji su išli na groblje u Đakovicu nazvao “divljacima”.

Posle toga Jablanović je prešao da radi u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije, a dao je ostavku posle incidenta sa njegovim bratom.

U saopštenju 26. januara Aleksandar Jablanović je naveo da “zarad svoje časti i časti svojih saradnika” na sebe prihvata punu odgovornost zato što je dozvolio da se u službenom vozilu prevezu njegov brat sa suprugom, ali da “nikako ne prihvata lažne optužbe” da je u službenom vozilu načinjeno krivično delo i prodavana droga.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here