Home DRUŠTVO Kako agencije za registraciju varaju vozače lažnim uplatnicama

Kako agencije za registraciju varaju vozače lažnim uplatnicama

SHARE

Foto: 021.rs

Zbog prevara prilikom registrovanja automobila samo od početka godine uhapšeno je 10 ljudi. Osim što je država oštećena desetinama miliona dinara, građani su ti koji su izvukli deblji kraj.
Stotine građana Srbije proteklih meseci suočilo se sa obaveštenjem MUP o poništenoj registraciji i potrebi za vađenjem novih tablica, nalepnica pa čak i saobraćajne dozvole.
Kako piše “Blic”, ovu skupu igru prvi su započeli vlasnici agencija za registraciju vozila. Na prvi pogled, sve deluje normalno. Vlasnik automobila odlazi u agenciju, plaća registraciju, tehnički pregled, dobija uplatnicu sa pečatom banke i odlazi u policijsku stanicu. Tamo sa potvrdom o tehničkom pregledu i uplatnicima dobija nalepnicu i miran je. Tako se bar čini u prvi mah. Niko do tada ne može ni da nasluti da su na uplatnicama lažni pečati banke i da je umesto državi novac zapravo plaćen direktno prevarantima iz agencije te da je na kraju čitava registracija nevažeća.
Jednostavno, agencije takse nisu uplaćivale u republički budžet, već su gazde taj novac prisvajale. Koliko je zbog tih zloupotreba vlasnika agencija za registraciju oštećena državna kasa, za sada niko ne može da precizira, ali je pretpostavka da su u pitanju desetine, možda i stotine miliona dinara.
Skoro u svim delovima Srbije bilo je takvih zloupotreba. U falsifikovanju uplatnica mahom učestvuju vlasnici ili odgovorni u agencijama. Vlasnik vozila ode u agenciju da bi, smatra, brže i lakše registrovao automobil, da novac i dobije uplatnice da su sve takse uplaćene. Te takse, međutim, nisu uplaćene jer su na priznanicama lažni pečati banaka, a novac koji je dao vlasnik umesto u državnu kasu otišao je u džep prevaranta iz agencije“, objašnjava sagovornik “Blica” blizak istražnim organima.
I dok je država zakinuta za takse, koje u zavisnosti od kubikaže i starosti kola, mogu da budu i više od 100.000 dinara, osiguravajuća društva su “namirena” jer oni kontrolišu prodaju polisa. Vlasnik kola polisu ne može da dobije dok pare “ne legnu” na račun osiguravajuće kuće, što njihovi agenti proveravaju.
Čitavo kolo bahatosti vlasnika agencija otkriva se tek na koncu kada banke čiji su navodni pečati na uplatnicama utvrde da nije bilo uplata preko njih. Opet, pojedini vlasnici automobila namerno uleću u prevare.
Ima i onih vlasnika vozila, čiji su motori veći od 2.000 kubika, a koji svesno uleću u prevaru države, i to zajedno sa vlasnikom agencije. Naime, pošto su takse za ta vozila skoro pet puta veće u odnosu na one ispod te zapremine, pa idu i više od 100.000 dinara, oni gazdi agencije daju recimo 100, 200 evra, a ovi im zauzvrat daju uplatnice sa lažnim pečatima banaka, na osnovu kojih registruju kola. Čak i ako se otkrije da je agencija izdavala lažne uplatnice, veoma je teško dokazati da je vlasnik vozila svesno ušao u tu prevaru“, objašnjava sagovornik beogradskog lista blizak istražnim organima.
Beograđanin, vlasnik vozila, koji se nedavno suočio baš sa tim problemom, kaže da ga je nova registracija koštala skoro kao i ona poništena, plus još 5.000 dinara koliko je morao da plati izdavanje novih tablica i saobraćajne dozvole.
Sve u svemu 200 evra. Prilikom ponovljene registracije morao sam da platim i novi tehnički pregled, a jedino sam bio oslobođen plaćanja osiguranja”, kaže ovaj prevareni Beograđanin i dodaje da je vlasnik agencije u kojoj je on prethodno registrovao kola, a koja je u jednoj prigradskoj opštini, prevario više od 200 građana. Većina prevarenih je odlučila da vlasnika agencije, koji inače nije u pritvoru već na slobodi, tuži za prevaru.
Izvor: 021
loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here