Home DRUŠTVO Evo kolike su plate u zemljama ex YU

Evo kolike su plate u zemljama ex YU

SHARE

Foto: Thinkstock

Podgorica — Prosečne plate u državama bivše Jugoslavije znatno se razlikuju, a prema poslednjim podacima, Crna Gora se nalazi u “zlatnoj sredini”.

Na začelju liste su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, pišu Dnevne novine, dodajući da su ispred Crne Gore, kada su u pitanju prosečne neto zarade, Slovenija i Hrvatska.

Za jedan mesec Slovenci prosečno zarade 1.030 eura, odnosno duplo više nego crnogorski građani koji, prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, prosečno primaju 512 eura.

Na drugom mestu je Hrvatska sa prosečnom platom od 750 evra.

Zanimljivo, statistički podaci pokazuju da u Hrvatskoj osobe sa završenim fakultetom imaju 23 odsto višu platu od prosečne, a 50 odsto višu od osoba sa srednjom školom. Doktori nauka imaju u proseku 102 odsto višu platu od osoba sa srednjom stručnom spremom, čija zarada je 18 odsto niža od prosečne.

loading...

Treće mesto zauzima Crna Gora koja poslednjih godina beleži značajan rast prosečnih zarada. Na primer, prosečna plata 2006. u našoj državi bila je svega 282 evra, dok je prema podacima Zavoda za statistiku u aprilu 2017. iznosila 512 evra. Dakle, plate su duplirane i iz meseca u mesec rastu.

Iza Crne Gore našle su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija. U Bosni i Hercegovini građani prosečno zarađuju nešo više od 430 evra. Prosečna plata u Bosni, kako tvrde u Agenciji za statistiku te države, nominalno je viša za 0,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 odsto u odnosu na mart 2016. godine. Peto mesto po visini prosečne neto zarade “drži” Srbija. U toj državi prosečna plata iznosi 405 evra.

Na začelju liste nalazi se Makedonija gde prosečna zarada iznosi 370 evra.

U aprilu 2017. godine prosečna neto zarada u Crnoj Gori je zabeležila rast od 0,8 odsto u odnosu na mart 2017.godine. Prosečna zarada u aprilu u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila je rast od 2,6 odsto, a u odnosu na prosečnu neto platu u 2016. godini takođe porasla za 2,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u aprilu 2017. godine u odnosu na mart 2017. godine zabeležile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabeležile rast od 0,7 odsto”, objasnili su u Zavodu za statistiku Crne Gore.

Izvor: B92

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here