Home POLITIKA TV Most: Jablanović pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske lista

TV Most: Jablanović pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske lista

SHARE

Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović večeras je u Leposaviću pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske liste, rekli su za TV Most predstavnici te liste.

Kako su naveli, njihovi aktivisti su u momentu kad im je Jablanović pretio lepili predizborne plakate u Leposaviću.

Predsednik Srpske liste Slavko Simič, potvrdio je ove navode i dodao „da je Jablanović uperio pištolj u našeg aktivistu i počeo da viče: ‘Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, odlepljujte plakate da vas ne pobijem’.”

Kako dodaje nakon toga naišla je interventna jedinica policije koja je prvo pokušala da uhapsi Jablanovića ali je on počeo da beži.

“Prema našim informacijama, ipak je savladan, uhapšen i oduzet mu je pištolj. Očekujemo da policija odredi pritvor Jablanoviću” dodao je Simić.

loading...

Ovu informaciju potvrdio je i šef regionalne policije za Sever Željko Bojić. On za TV Most navodi da je “nakon do sada sprovedenih istražnih radnji, ustanovljeno da je Aleksandar Jablanović u alkoholisanom stanju. Uviđajna ekipa je na licu mesta, a privedeni se nalaze u službenim prostorijama KPS-a u Leposaviću, radi preduzimanja daljih mera”.

Podsetimo, Aleksandar Jablanović je bio ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, ali ga je početkom 2015. smenio premijer Kosova Isa Mustafa. Razlog je bila Jablanovićeva izjava u kojoj je rekao da su učesnici napada na autobus sa Srbima koji su išli na groblje u Đakovicu divljaci.

Nakon toga, Jablanović je prešao da radi u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije. Na to mesto podneo je ostavku posle hapšenja njegovog brata Marka Jablanovića, i to u vozilu Vlade Srbije. Marka Jablanovića je Policija sumnjičila da je učestvovao u trgovini drogom.

Aleksandar Jablanović je osnovao Pokret socijalista na Kosovu i važi za čoveka od poverenja lidera te stranke Aleksandra Vulina.

Borba oko vođenja Srpske liste

U prethodnom periodu desile su se smene i nova imenovanja na čelu Srpske liste koje su praktično dovele do toga da se ne zna ko ovim poslaničkim kubom uopšte upravlja.

Sredinom maja Centralna izborna komisija (CIK) Kosova donela je odluku o registraciji nove stranke pod nazivom Partija kosovskih Srba – PKS, na čijem je čelu Aleksandar Jablanović.

Kako je saopšteno, članovi CIK-a su pozdravili registraciju novog političkog subjekta koji predstavlja Srbe sa Kosova na osnovu kosovskog zakonodavstva i zatražili da ukoliko u nekom od akata te stranke ima grešaka da se da rok za njihovo ispravljanje.

Nakon podele u Srpskoj listi kosovska Centralna izborna komisija je registrovala političku partiju “Građanska inicijativa Srpska lista” na čijem je čelu Slavko Simić.

Kada je pre dve godine razrešen sa mesta ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Jablanović je u CIK-u, u prisustvu medija, preneo ovlašćenja na Slavka Simića da predsedava Srpskom listom.

Nakon što je Jablanović dao ostavku u Ministarstvu za rad, on je potom u CIK-u Kosova uz pisani zahtev preuzeo, odnosno vratio, funkciju predsednika Srpske liste.

Slavko Simić je tada izjavio da je Jablanović taj prenos izvršio mimo propisa, a u CIK-u su rekli da se ne mešaju u unutrašnje stvari građanskih inicijativa i da, ukoliko postoje nesporazumi, mogu ih rešavati na sudu.

Simić i Jablanović su posle toga, istog dana, podneli CIK-u zahtev za preregistraciju GI “Srpska lista” u političku partiju. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić tada je rekao da je za vlast u Srbiji predstavnik Srpske liste Slavko Simić i da SNS, PS i SPS imaju jedinstven stav po tom pitanju.

Izbori na Kosovu će biti održani 11. juna.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here