Home POLITIKA Mićunović: Mladi u Srbiji nisu apolitični, izaći će na ulice

Mićunović: Mladi u Srbiji nisu apolitični, izaći će na ulice

SHARE

Dragoljub Mićunović, jedan od osnivača Demokratske stranke i učesnik studentskih protesta 1968, smatra da mladi u Srbiji danas nisu apolitični. Očekuje nove proteste mladih u Srbji, jer je, kako kaže, srpsko društvo u deficitu sloboda i perspektive i taj izazov će naići na odgovor.

U Domu kulture Studentski grad obeležava se 80 godina od prvog broja lista “Student”, koji je odigrao značajnu ulogu u događajima u Studentskim protestima 1968. godine na Beogradskom univerzitetu, u srpskom i jugoslovenskom društvu, ali takođe i na evropskoj i svetskoj sceni .

Jedan od učesnika tadašnjih protesta Dragoljub Mićunović podseća da su događaji 1968. bili deo svetskog pokreta koji nisu mogli da zaobiću Jugoslaviju.

“Ono što se govorilo u Njujorku, Berlinu, Parizu, Pragu, Varšavi, to se govorilo i u Beogradu”, podseća Mićunović i navodi da su studenti širom planete imali određene zajedničke probleme.

Priseća se da je sve počelo pobunom protiv “besmislenog” Vijetnamskog rata, prvo u SAD, a onda i u drugim delovima sveta. Tako su i beogradski studenti 1966. godine nameravali da organizuju protest protiv rata u Vijetnamu, ali je vlast taj skup zabranila, iako slični skupovi nisu bili zabranjivani ni u SAD.

“Na kraju smo održali skup u Sali heroja na Filološkom fakultetu. Policija je upala, mlatila studente, jurili su nas ulicama… Stvorena je solidarnost i nukleus kasnije organizacije protesta”, navodi Mićunović.

loading...

Pored svetskih dešavanja, studenti u Jugolaviji su imali jake lokalne motive za proteste. “Privredna reforma je bila lažna, kao i mnogo stvari koje su bile lažne. Trebalo je navodno da se razvija tržištna privreda, a ekonomski subjekti bili su državni. Bilo je samoupravljanje, a rukovodstvo je postavljala jedna partija koja ima jedinog vođu koji je sve”, podseća Mićunović.

Gost Novog dana ističe i da su se mladi u Jugoslaviji tada po prvi put suočili sa nezaposlenošću, da su radnici masovno odlazili u inostranstvo, i da je socijalna situacija u zemlji bila teška, uprkos tome što je propaganda širili da se u Jugoslaviji živi u jednom skladnom sistemu.

Pobuna je, kako kaže, uplašila vlasti zbog čega je njihova reakcija bila brutalna. “Za radikalizaciju protesta zaslužna je policija. Oni su prekoračili upotrebu silu, dovodili su se najekstremniji policajci. U Nemačkoj je policajac iz pištolja ubio demonstranta. Od tada je jedna tekovina da treba biti oprezan kada se pojavljuju mase”, ističe on.

Mićunović je rekao i da nema utisak da su današnji studenti apolitični, ali ističe da brojne društvene faktore ne brine sudbina studenata. Srpsko društvo je, kako kaže, u deficitu sloboda i perspektive i taj izazov će naići na odgovor. “Ne pretim, ali predviđam takvu situaciju. Mlada generacija će izaći na protest. Tražiće svoje mesto”, poručuje on.

Danas ne postoji list poput “Studenta”

Gošća Novog dana bila je i Branka Otašević, novinarka i TV kritičarka, koja je 1968. radila u listu “Student”. Kaže da je uloga tog časopisa u tadašnjim protestima bila ogromna.

“Prelistavala sam stare brojeve iz marta, aprila, maja 1968, i vidi se da je ‘Student’ svojim tekstovima stvarao atmosferu za demonstracije u junu, bio je potreban samo neki povod”, navodi ona.

Otašević ističe da danas ne postoji glasilo poput “Studenta”, istoimeni list danas izlazi u elektronskoj formi, ali kako sama redakcija ističe, oni se ne bave društvenim i političkim, već isključivo studentskim temama.

Smatra da je problem i to što se mladi ljudi koji danas osete potrebu da se bave politikom, kanališu kroz političke partije, dok su 1968. studenti bili na jednoj strani, a partija na drugoj.

“Jasno je da smo bili svesni da ne funkcionišu institucije, da ima velikih socijalnih razlika, da je počela partokratska dominacija. Sve smo mogli da formulišemo na jednoj strani”, ističe Branka Otašević.

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here