Home DRUŠTVO Milisavljević: Posle slučaja sa radnicom “Jure” predlažem izmenu Zakona o radu

Milisavljević: Posle slučaja sa radnicom “Jure” predlažem izmenu Zakona o radu

SHARE

Foto: Vanja Keser

Najavio da sedeće nedelje ide za Beograd da formuliše predlog izmene Zakona

Naglašavajući da je Srbija među zemljama u kojima najviše građana oboleva od raka, narodni poslanik i niški lekar Dušan Milisavljević (DS) najavio je da pokreće inicijativu za izmenu Zakona o radu. Njegov predlog zakonodavcima biće da oni koji obole od malignog tumora ne mogu da ostanu bez posla dok su na lečenju i rehabilitaciji.

Milisavljević kaže da se na primeru Violete Petrović najbolje vidi kakav je domaći Zakon o radu, koji teško bolesnim građanima ne garantuje sigurnost.

Država i republička administracija moraju da da pruže zakonsku sigurnost svim zaposlenima da ne može niko da ih otpusti dok traje njihovo lečenje i rehabilitacija nakon operacije malignih tumora. Zato ću predložiti izmenu Zakona o radu i da kroz Violetinu situaciju više ni jedan građanin Srbije ne prolazi i ne dođe u priliku da doživi ovakvu golgotu – kazao je Milisavljević.

Ovo bi se, dodaje, odnosilo na radnike koji obole od bilo koje vrste malignih tumora – leukemije, hočkin limfoma, sarkoma, karcinoma i ostalih.

Već sledeće nedelje idem u Beograd da sa skupštinskim službama formulišemo predlog izmene Zakona – dodaje Milisavljević.

Poslednje izmene Zakona o radu, koji je usvojen 2014. odnosile su se na to da trudnice i porodilje ne mogu biti otpuštene tokom odsustva bez obzira na to što nemaju ugovor na neodređeno vreme.

loading...

Podsetimo, samohranoj majci Violeti Petrović nije produžen ugovor koji je posle 2 godine rada na određeno trebalo da potpiše “za stalno”, a kako smatra, ovo je učinjeno jer je već 8 meseci na bolovanju zbog lečenja od raka.

Iako su demantovali da Violeti nije produžen ugovor zbog njenog zdravstvenog stanja, generalni direktor “Jure” za Srbiju kazao je da je posle evaluacije radnika utvrđeno da ona “ne može da radi i da to može biti loše po kompaniju”.

Na manjkavosti zakona ukazali su i niški stanari (UPSS) koji su uputili otvoreno pismo republičkoj vlasti u kome pozivaju zakonodavce na odgovornost zbog situacije u kojoj se našla Nišlijka Violeta Petrović, jer je “zakon nehuman”.

Izvor: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here