5 C
Beograd
Sunday, February 17, 2019
Home POLITIKA Ivica bliži funkciji premijera

Ivica bliži funkciji premijera

SHARE

Prema našim informacijama, krug kandidata za mandatara za sastav vlade praktično je sveden na dva imena – lidera socijalista Ivicu Dačića i ministarku državne uprave Anu Brnabić. A, aktuelni vršilac dužnosti premijera ima veće šanse da preuzme kormilo izvršne vlasti. Međutim, u vrhu SNS jaka je struja koja smatra da premijer treba da dođe iz redova naprednjaka, kao najjače stranke, pa se očekuje da na sednici Predsedništva budu izneti i takvi zahtevi.

Pojedini funkcioneri naprednjaka protive se i tome da SNS bude široke ruke prema socijalistima prilikom podele resora. U vrhu SNS posebno imaju “gard” prema opciji u kojoj bi kadrovi SPS preuzeli portfelje privrede i zdravstva, za koje se spekuliše da će u novoj podeli ministarskih karata pripasti Dačićevima.

Pre nego što sedne da razgovara sa najbližim saradnicima u stranci, Vučić će obaviti seriju konsultacija sa predstavnicima svih izbornih lista u Narodnoj skupštini i ti sastanci, kako je najavio, počeće u ponedeljak.

Za sada je jedino izvesno da će se tom pozivu odazvati predstavnici SNS, SPS, JS i lider LDP Čedomir Jovanović, dok iz većine ostalih stranaka opozicije poručuju da neće ići na “Vučićev kanabe”.

loading...

– Pred zemljom svako od nas ima svoje obaveze, on da nas pozove i sasluša, a ja da mu kažem, na čemu insistira LDP – rekao je Jovanović.

U DS su nam poručili da niko iz te stranke neće ići na Andrićev venac, jer “ne žele da učestvuju u predstavi za javnost”. Isti stav zauzeli su i predsednik SDS Boris Tadić i lider “Dveri” Boško Obradović. Odluku da li će ići na konsultacije još nisu doneli pokret Dosta je bilo, Nova stranka i radikali.

– Kada stigne poziv, Predsednički kolegijum stranke odlučiće da li ćemo se odazvati i ko će na razgovore ići – kaže lider radikala Vojislav Šešelj za “Novosti”.

VUČEVIĆ: VUČIĆ DA OSTANE NA ČELU STRANKE

NOVI šef države Aleksandar Vučić najverovatnije će na sednici Predsedništva SNS otvoriti i pitanje odlaska sa kormila naprednjaka, ali tu će, kako sada stvari stoje, naići na žestog otpor visokih stranačkih funkcionera koji se protive tome da on ode sa čela stranke. Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u petak je poručio da Vučić treba da nastavi da vodi naprednjake i da bi njegova ostavka bila loša za SNS.

Izvor: Večernje novosti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

loading...