Home POLITIKA Šef makedonske diplomatije: Prisustvo Živaljevića u Sobranju mešanje Srbije u unutrašnje stvari

Šef makedonske diplomatije: Prisustvo Živaljevića u Sobranju mešanje Srbije u unutrašnje stvari

SHARE

Novi makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da je prisustvo sprpskog diplomate i bezbednjaka u Sobranju Makedonije tokom nasilnih protesta mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje, ali je rekao da će to pitanje pokušati da zatvori bez velikog skandala.

“Znate ovde u Sobranju praktično je bio državni udar koji je propao. Pod raznim opravdanjima ušli su ljudi i raskrvavili današnjeg premijera. Ne može da se bude deo te mase, a to da ne znači mešanje u unutrašnje stvari. Plastičniji primer mešanja u unutrašnje stvari ne postoji”, rekao je Dimitrov posle izbora nove makedonske vlade u Sobranju u noći 1. juna.

On je rekao da će pokušati da pitanje sa Srbijom zatvori bez velikog skandala, ali je dodao da koliko je do sada mogao da vidi “to nije dobar start s druge strane”.

Novi ministar spoljnih poslava Makedonije je reko da ne misli da slučaj Živaljević treba da napravi problem u odnosima dve zemlje.

“Mislim da Srbija ima interes da Makedonija uspe a Makedonija ima interes da Srbija uspe. I gradićemo mostove”, rekao je Dimitrov.

loading...

Podsetimo, Goran Živaljević, oficira BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je Sobranju u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila, što je izazvao je napetost u odnosima Beograda i Skoplja.

Ambasadorka Srbije u Skoplju pozvana je na razgovor u tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova a nakon toga je šef srpske diplomatije Ivica Dačić naveo da je ambasadorka imala korektan razgovor i da nije bilo reči o merama protiv Živaljevića.

Srpski zvaničnici su u nekoliko navrata ocenili da Živaljević nije počinio krivično delo i da je samo radio svoj posao.

Televizija Telma je prenela da je srpski diplomata u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.

Goran Živaljević je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here