Home DRUŠTVO Samostalni sindikat: Izmenama zakona ne ukidaju se kazne za odlazak u penziju...

Samostalni sindikat: Izmenama zakona ne ukidaju se kazne za odlazak u penziju pre 65. godine

SHARE

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije u radnoj grupi koja priprema izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je napustio sastanak kao znak protesta što se u pripremljenom materijalu uopšte ne pominje ukidanje kaznenih mera za one koji imaju manje od 65 godina u momentu odlaska u penziju, saopštio je danas taj sindikat.

Po sadašnjim propisima se trajno umanjuje penzija, a najviše 20,4 odsto za osiguranike koji u penziju odu pre 65. godine.

Ta kaznena mera je, po dogovoru članova Socijalno-ekonomskog saveta iz aprila 2017, trebalo da bude ukinuta izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Suočeni sa ovakvom situacijom, kao organizacija koja ulaže napore da se kroz socijalni dijalog i konstruktivan pristup gradi sistem zasnovan na socijalnoj pravdi, upozoravamo na neprihvatljivost i štetnost takvih odnosa izmedju socijalnih partnera koji se pokušavaju zasnivati na obmanama i manipulacijama”, naveo je Samostalni sindikat.

Taj sindikat je član Socijalno-ekonomskog saveta u kojem su i predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, Vlade Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

loading...

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić 1. maja je izjavio da neće biti trajnog umanjenja penzija za one koji nemaju beneficirani radni staž, a u penziju odu pre 65 godine.

On je prilikom obilaska Rudarskog basena “Kolubara” u Medoševcu kazao da će ta umanjenja penzija biti samo do 65 godine života, a razliku će pokriti vlada.

Vučić je rekao da će to koštati najmanje 220 miliona evra, ali da za to, ipak, ima novca zbog dobrog rada i planiranja u prethodnom periodu.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here