Home POLITIKA KAO DA SU NEMANJIĆI Tomu i Dragicu sahranjuju u kripti njihove zadužbine!

KAO DA SU NEMANJIĆI Tomu i Dragicu sahranjuju u kripti njihove zadužbine!

SHARE

Tomislav i Dragica Nikolić, Foto: Nebojša Raus

Toma i Dragica planiraju da se sahrane u crkvi poput čuvenih srpskih vladara i patrijarha, saznaje “Alo!“.

Prema rečima našeg izvora, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica Nikolić koji su ktitori nedavno završenog Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Bajčetini, isplanirali su da u okviru njega izgrade i kriptu u kojoj će se nalaziti njihove grobnice!

– To je njihova želja još odavno, a za to su dobili i blagoslov patrijarha – kaže naš izvor.

I sam Nikolić je tu činjenicu diskretno “provukao“ u svom opširnom govoru prilikom osveštavanja hrama.

– Ikona sa mojim likom će sigurno biti postavljena, pa će moći da slikaju oni što žele da napadaju, a onda da ne pomisle slučajno da sam se ja uplašio bilo čega, uostalom za to je primer i kripta. Patrijarh Irinej mi je predložio da napravim kriptu u crkvi. Rekao je da je to potpuno u skladu sa kanonima, tako da ću ja to da ispoštujem – rekao je Nikolić.

Verski analitičar Draško Đenović za “Alo!“ kaže da ga ova želja bivšeg predsednika ni malo ne iznenađuje “jer smo za vreme njegovog mandata mogli da se uverimo koliko je ambiciozan”.

loading...

– Kripta je, iako ružno zvuči da se kaže, grobnica u okviru crkve. Mnoge kripte su i lepo ukrašene freskama jer vlastodršci vole da im bude lepo svuda. U kriptama su uglavnom sahranjivani vladari, članovi kraljevske porodice, patrijarsi i ktitori ukoliko to žele, ali ne žele uvek svi, smao pojedinci poput Nikolića – objašnjava Đenović.

Marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević kaže da je u celoj ovoj priči sporno “da neko ko se zakune nad oltarom, pa zakletvu pogazi uopšte dođe na ideju da gradi crkvu”.

– On se u crkvi Svetog Aleksandra Nevskog zakleo nad oltarom 2008. godine kao šef poslaničke grupe radikala, a posle samo tri meseca pokrao poslaničke mandate. Ne samo da je pogazio zakletvu, nego je izmišljao priču kako je negde zaturio te mandate u nekoj fioci. Ta njegova crkva koju je napravio je zapravo crkva pokajnica zbog svega što je radio i ja jedino tako mogu da je razumem – kaže Milivojević.

Skupljao novac za crkvu kao monah

Nikolić je prilikom osveštavnja hrama rekao da novac za gradnju nije uzimao iz budžeta Srbije ili od nekog javnog preduzeća.

– Ja sam taj novac sakupljao kao što su nekad monasi išli po svetu i kao što i danas ponekad monasi iz pojedinih manastira idu i to najčešće u Rusiju, ali sada već i u Zapadnu Evropu među naše ljude iz dijaspore i uz blagoslov igumana ili vladike skupljaju novac, pa time grade, doziđuju, popravljaju. Tako sam i ja imao misiju da uverim ljude da će to biti verovatno jedna od najlepših crkava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da će manastir da živi i da ćemo moja porodica i ja neprekidno imati na umu da je tu težak život, da su i moji preci teško živeli, da monahe nećemo ostaviti sigurno na cedilu – izjavio je Nikolić.

Izvor: Alo

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here