Home DRUŠTVO Tužilaštvo pokrenulo objedinjeni postupak povodom napada na novinare

Tužilaštvo pokrenulo objedinjeni postupak povodom napada na novinare

SHARE

Tužilaštvo je pokrenulo objedinjeni postupak povodom jučerašnjeg napada na novinare na skupu pristalica Srpske napredne stranke kod Skupštine Srbije.

Kako Insajder saznaje, u Tužilaštvo su pozvani novinarka lista Danas Lidija Valtner, novinarka Insajdera, novinar i fotograf VICE-a i novinarka Radio Beograda.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg skupa Vučićevih pristalica u vreme polaganje predsedničke zakletve nekoliko novinara među kojima i reporterka Insajdera bilo je izloženo verbalnim, ili čak i fizičkim napadima Vučićevih pristalica.

Novinarka dnevnog lista Danas Lidija Valtner napadnuta je ispred Skupštine Srbije dok je uzimala izjavu od jednog čoveka koji je udaljen sa skupa jer je nosio transparent protiv vlasti.

List Danas: Incidentu prisustvovao policajac u civilu

Redakcija lista Danas saopštila je ranije da je njihova novinarka napadnuta. Kako navodi Danas, nepoznate osobe u crnim majicama prvo su pretile novinarki Lidiji Valtner da će joj oduzeti mobilni telefon, a zatim su je na veoma grub način bukvalno izneli sa platoa ispred skupštine do Pionirskog parka. Kako ej rekla sama Lidija Valtner, u incidentu nije povređena, ali je potresena.

loading...

Redakcija Danasa pozvala je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da u što kraćem roku otkrije identitet osoba koje su napale njihovu novinarku, a u saopštenju se navodi i da je incidentu prisustvovala osoba u civilu koja se prethodno legitimisala kao pripadnik MUP-a. Naveli su i da poseduju snimke osoba koje su učestvovale u incidentu i da su spremni da ih ustupe nadležnim državnim organima.

Nasilnici pretili novinarki Insajdera i ekipi VICE-a

Novinarka Insajdera i fotograf i novinar VICE-a, koji su hteli da fotografišu grupu krupnih momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije, napadnuti su verbalno uz pretnje. Grupa je opkolila novinare i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu uz konstataciju da “ništa ne sme izaći u javnost”.

Na odgovor novinara da rade svoj posao i da će pozvati policiju, rečeno im je da „im policija ne može pomoći“. Pošto je policija sve vreme stajala preko puta i gledala šta se dešava, novinari su im se obratili i rekli da se ne osećeju bezbedno, a policija ih je uputila da se okolnim putem vrate na skup pristalica Aleksandra Vučića ispred Doma Narodne skupštine ako žele.

Prethodno je ista grupa krupnih momaka napala predstavnike demonstrantske grupe „Sedam zahteva“ i pocepala im transparent.

Napad i na novinarke Radio Beograda i Espreso.rs

Još jedan incident se, prema saopštenju NUNS-a, dogodio u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, oni su odgurnuli novinarku Radio Beograda i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

Takođe, portal Espreso.rs saopštio je da su pristalice SNS-a napale novinarku tog portala M. B. dok je izveštavala sa skupa ispred Narodne skupštine i zatražio od nadležnih organa da “odmah” otkriju i privedu odgovorne.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here