Home DRUŠTVO NUNS pozvao ministra Vukosavljevića da reaguje povodom učestalih napada na novinare

NUNS pozvao ministra Vukosavljevića da reaguje povodom učestalih napada na novinare

SHARE

 Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić pozvao je danas otvorenim pismom ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da “prestane da ćuti” i reaguje povodom sve učestalijih napada na novinare.

“Ne baš ispod Vašeg prozora, ali u prečniku od cirka 500 metara oko Vašeg kabineta, juče su naše kolege u šest navrata sprečene da rade svoj novinarski posao. Tokom inauguracije premijera u predsednika, da ne kažem Aleksandra Vučića u Aleksandra Vučića, novinarku Danasa, koja je pokušala da zabeleži incident ispred Skupštine Srbije, bukvalno su, sa sve telefonom – odneli “sa mesta događaja! Na isti način, doduše bez “odnošenja”, sprečeni su da obavljaju posao novinar “Insajdera” i fotoreporter portala “VICE”! Novinaru “Insajdera” je, uz psovke jednog od učesnika mitinga podrške novom predsedniku, najavljeno i – hapšenje. Takođe ispred skupštinske zgrade, napadnuta je novinarka portal “Espresso”. U Terazijskom prolazu, nešto pre toga, uz guranje, psovke i izbijanje diktafona iz ruke, onemogućena je u svom poslu novinarka Radio Beograda. Niko se tim povodom, gospodine Vukosavljeviću, nije oglasio iz Vašeg i našeg ministarstva. Pre nekoliko dana, snimatelji, osim RTS-a, nisu mogli da zabeleže kad je tada aktuelni premijer i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić simboličnim pritiskom na dugme, označio početak proizvodnje redizajniranog “fijata 500L” u kragujevačkoj fabrici. Ni tad se niste oglasili”, navodi Lekić u pismu ministru Vukosavljeviću.

Takođe, ističe da je u predsedničkoj predizbornoj kampanji bilo je nebrojeno uvreda i pretnji novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prema kandidatu vladajuće koalicije, kao i da su od početka godine, u najmanje deset slučajeva novinari bili sprečeni da izveštavaju, a da je ministarstvo i tada ćutalo. Lekić navodi da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare od početka godine zabeleženo više od 30 primera pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare.

“Imam obavezu da Vas upoznam sa jednom koliko notornom, toliko tužnom činjenicom – svim jučerašnjim incidentima svedočili su policajci: u civilu ili uniformi. I znate šta: neki su okretali glave, neki slegali ramenima, a treći se, tvrde novinari, pravdali kako im policija – “ne može pomoći”! Znajući da nemate nikakve ingerencije glede unutrašnjih poslova, podsećam Vas da još uvek participirate u podeli stranke koja drži apsolutnu vlast: možda nije ministarski, ali svakako je ljudski pledirati da policajci, tu i tamo, ne mora uvek, ali s vremena na vreme, zaštite građane makar to bili i novinari. Ne kukam Vam, gospodine ministre, zbog toga što Vaš državni sekretar za informisanje radi iza leđa medijskih udruženja! Ne zamaram Vas ni socijalnim statusom novinara, nesigurnošću rada, kršenjem autorskih prava…! Ne pišem Vam o hroničnoj tabloidiotizaciji Srbije, o suptilnoj cenzuri ili razarajućoj autocenzuri!  Obraćam Vam se sa molbom da – Tamo Gde BI Trebalo – novinarima izdejstvujete ono što im garantuje čl. 60 Ustava Republike Srbije – pravo na rad2, navodi Lekić između ostalog u pismu ministru kulture i informisanja.

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here