Home POLITIKA Vučić položio zakletvu za predsednika Srbije u Skupštini

Vučić položio zakletvu za predsednika Srbije u Skupštini

SHARE

 Aleksandar Vučić položio je zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije i stupio na dužnost predsednika Republike Srbije.

13.16. Vučić je napustio zgradu Skupštine i peške prošao do zgrade na Andrićevom vencu. Okupljeni građani su ga pozdravili aplauzom i povicima podrške.

13.00 – Očekuje se da Aleksandar Vučić krene iz Skupštine ka Andrićevom vencu, Vojislav Šešelj dobacuje da je on sledeći predsednik.

12.40 – Završena posebna sednica Skupstine Srbije izvođenjem pesme Vostani Serbije.

12.30- Pokret 7 zahteva kreće ka skupštini Srbije da izrazi bunt protiv Aleksandra Vučića.

12. 15 – Maja Gojković je zvanično proglasila Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i pozvala ga da se obrati Naraodnoj skupštini.

loading...

12.14 – Predsedik Srbije Aleksandar Vučić, na početku obraćanja u Skupštini rekao je da ne može da nađe reči i objasni i nadu i strah koje ga obuzimaju, jer preuzima dužnost predsednika Srbije.

“Znam da su mi za to da budem predsednik potrebna dela, a da će konačni sud biti izrečen kad budem napuštao ovu dužnost, ali želim da zahvalim svim prethodnim predsednicima, posebno Tomislavu Nikoliću, jer je imao hrabrosti da podrži jedino ispravne, ali teške mere vlade”, rekao je Vučić i dodao nema nikakvu sumnju šta mu je činiti za Srbiju.
On je rekao da je dobio dužnost da vodi napred ovu prelepu i divnu zemlju, da je učini boljom srećnijom i sigurnijom zemlju, ali da do takve Srbije ne može sam , već je potrebno zajedništvo oslobođeno od dnevnih, partijskih i drugih razlika.

”Radiću na zajedništvu, iako ono nije meni portrebno lično ja sam se politički ostvario. Ono je potrebno je Srbiji i svakom čoveku u njoj. Oborio sam sve izborne rekorde, nemam više šta da dohvatim na tom nebu, primetio je Vučić, objašnjavajući da rasparčana Srbija ne može da stigne nikuda i da nema slobode u podelama i nema napretka bez poštovanja.

“Priznali smo da nismo izabrani narod, prestali smo da tražimo izgovore i krivce i da otkrivamo greške u nama. Počeli smo da verujemo u život, u sebe i Srbiju. Na tom temelju nameravam da zajedno sa vladom nastavim da gradimo Srbiju, stepen po stepen, a portreban nam je težak rad i zdrav razum”, rekao je Vučić poručujući da će čuvati integritet Srbije, ali da će nastaviti razgovore sa Albancima i da nema ulasaka u vojne proaktive.

12.05 – Aleksandar Vučić, položio je zakletvu u parlamenu Srbije. Srbija je dobila novog predsednika Republike.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon polaganja zakletve usledio je aplauz i intoniranje himne “Bože pravde”.

12.05 – Poslanička grupa Dveri obavestila novinare da su u skupštinskom holu danas zabranjene konferencije za novinare, ali da će se oni ipak obratiti medijima u 13 sati.

11.55- Izabrani predsednik Aleksandar Vučić uporavo ušao u skupštinsku salu kako bi položio zakletvu. Dočekan je gromoglasnim aplauzom. Svečanosti polaganja zakletev prisustvuju bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, patrijarh Irinej, general Diković, patrijarh Irinej, beogradski nadbiskup Stanslav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, predstavnici diplomatskog kora, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predsednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.Gradonačelnik Berograda Siniša Mali, predsednici ustavnog, kasacionog i suda, nezavisnih regulatornih tela, Matice srpske, šefovi diplomatskih misija u Srbiji .

11.50-  Novoizabrani predsednik Srbije obraća se građanima.

Kao predsednik Srbije čuvaću mir i stabilnost, štititi i čuvati budućnost naše zemlje i dece i uvek ću voleti vas, građane Srbije, i boriti se za vašu decu, kao i za svoju, rekao je danas lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić svojim pristalicama ispred parlamenta, u kojem će položiti zakletvu kao novi šef države.

Vučić je izjavio da je ponosan na rezultate koje je kao premijer ostvario, na izgradnju kilometara autoputa i mostova i otvaranje hiljada radnih mesta.

Veoma sam hrabar čovek, jer volim vas i najviše na svetu volim Srbiju. Ajde zdravo, idem ja radim. Mnogo vas volim i beskrajno vam hvala na ovom veličanstvenom dočeku, poručio je Vučić pristalicama.

Kao predsednik Srbije čuvaću mir i stabilnost i budućnost vaše dece i uvek ću voleti vas, građane Srbije i boriti se za vašu decu, kao i za svoju, rekao je danas Aleksandar Vučić svojim pristalicama ispred Skupštine Srbije, gde će u podne položiti zakletvu kao novi predsednik Srbije.

Mnogo volim vas i najviše na svetu volim Srbiju, rekao je Vučić.


11.45 – Novinarka Danasa Lidija Valtner brutalno je napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i SNS aktivista. Ona je uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa SNS kod Skupštine, jer je nosio transparent protiv vlasti, bila prustna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta Protiv diktature.

11.45 – Maja Gojković, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković i Toma Nikolić čekaju Vučića na ulazu u skupštinu. Očekije se da se pojavi svakog časa u holu. Stigao je i patrijarh Irinej.

11. 40 – Umetnički ansambl Stanislav Binički spreman za u skup holu tu je i Garda na mestu gde je bilo skupštinsko obeležje.

11. 35 – Snimanje zakletve biće dozvoljeno samo Rojtersu i RTS svi ostali će moći od njih da preuzimaju.

11. 10 – Okupljene pristalice posmatraju video bim ispred skupštine Gojkovićeva je pročitala ostavku Vučića na šta je opozicija aplaudirala. Gojkovićeva im je rekla da time pokazuju kakvi su, mada žele da pošalju drugu sliku građanima. Data je pauza do 12 sati kada sledi polaganje zakletve.

10.55 – Policajci u civilu blokirali su oko sto učesnika Protiv diktature kod podzemnog prolaza na Terazijama. Ogromne kolone pristalica SNS pristižu na plato kod parlamenta.

10. 45 – Zoran Živković od danas ima poslanički klub koji je osnivao sa troje bivših poslanika DJB i oni će bojkotovati polaganje zakletve. U 11 sati će biti pročitana Vučićeva izjava,a njegov dolazak se očekuje desetak minuta pre podneva.

10. 35 – Akreditovano više od 50 novinarskih ekipa. Novinari čekali i po pola sata u redu za ulazak u skupštinu.

10.30 – Učesnike Protiv diktature zaustavila je policija i nije im dozvolila da priđu Skupštini. Oni su trenutno kod Terazijske česme, nakon što su ih pomerili sa Trga Nikole Pašića. Jednog od učesnika “Protiv diktature” koji se nalazio sa reporterkom Danasa ispred samog ulaza u parlament, pripadnici policije legitimisali su, iako nije imao nikakva obeležja. Policija u civilu pokušala je da zabrani fotoreporterima da slikaju legitimisanje. Potom su ga izdvojili iz mase i tražili da mu pretraže ranac. Nakon izvršenog pretresa, Marku Dmitroviću, iz “Protiv diktature”, naređeno je da se što dalje udalji od Skupštine.

10.30 – Ovako će deo opozicionih poslanika dočekati predsednika Vučića u skupštinskoj sali.

10.10 – Pristalice Aleksandra Vučića okupljaju se na platou ispred Skupštine Srbije gde će im se oko 15 do 12, petnaest minuta pre polaganja zakletve pred poslanicima, obratiti novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić. U ovom trenutku ima ih par stotina. Oni dolaze organizovano u kolonama. Za sada nema učesnika demonstracija Protiv diktature, sedam zahteva, kao ni jednog transparenta protiv aktuelne vlasti. Na stepeništu ulaza u parlament postavljen je crveni tepih, a pripadnici garde postrojeni su okolo.

U samom holu su i dva velika cvetna aranžmana, gde bi, kako se očekuje, posle zakletve trebalo da bude priređen i koktel.

Vučić će  zakletvu položiti oko 12 sati, nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja. On će zakletvu položiti držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji će mu dati predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Polaganjem zakletve počinje da teče njegov petogodišnji mandat. Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Nakon toga, Vučić će otići do zdanja na Andrićevom vencu gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije, kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Planirano je i da Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde će u svečanoj sali oko 13:10, biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika. Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić uručiće Vučiću državni pečat, kao i posebnu zastavu.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here