Home POLITIKA Radulović i Janković zajedno na Trgu republike

Radulović i Janković zajedno na Trgu republike

SHARE

Većina opozicionih poslanika neće bojkotovati ceremoniju i prvi predsednički govor

*Zoran Živković ispred Skupštine sa demonstrantima protiv diktature
*Demokratska stranka proglasila celodnevna okupljanja – i tokom zakletve ispred Skupštine i po podne na Trgu
*Sanda Rašković Ivić u sali sa banerom

Većina poslanika opozicije biće u sali Skupštine Srbije tokom polaganja zakletve novog predsednika Aleksandra Vučića.

Van sale biće poslanici Nove stranke i tri poslanika koji su izašli iz kluba Dosta je bilo, dok će samo na zakletvi ali ne i na predsedničkom govoru biti poslanici demokrata. Narodni predstavnici koje predvodi Sanda Rašković Ivić svoj protest će iskazati na papirima sa porukama. Šta će raditi poslanici DJB i Dveri juče nismo uspeli da saznamo. U DJB Saše Radulovića nam je rečeno da žele da njihova strategija za današnji dan ne bude unapred objavljena.

Tokom dana među opozicijom vladala je poprilična konfuzija, zbog najavljenog protesta grupa “Protiv diktature” i “Sedam zahteva” pre podne ispred Skupštine i skupa udruženja Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića u 18 sati na Trgu republike. Mnoge stranke nisu znale kojem protestu da se pridruže. DS je pozvao građane na celodnevne proteste, od deset ujutru do šest po podne, što znači da će demokrate biti na oba skupa. Međutim iz Dosta je bilo Saše Radulovića saopšteno je da su odustali od okupljanja u 10 ujutru u vreme polaganja zakletve zbog “pretnji i namere Vučića da izazove haos i nasilje”, te su pozvali građane da dođu na protest samo po podne u 18 sati na Trgu republike.

“Vučić novinarima ‘otkrio’ da mu opozicija pred Skupštinom priprema ‘nemire’ i da planira ‘sukobe’ sa njegovim ‘pristalicama’, ‘kontramiting’ i ‘da će nekoga da bije’… Pozivamo svoje članove, simpatizere i sve građane da Vučiću ne dozvole da izazove nemire i da se mirno okupimo na Trgu republike…”, navodi se u Radulovićevom saopštenju. Moguće je i da će članovi Dveri pratiti ono što bude radio Radulovićev pokret. U ovoj stranci nisu Danasu odgovarali na pozive. Zbog protivljenja tome što Vučić “priziva makedonski scenario” i iz Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića najavili su da će se pridružiti okupljanju na Trgu po podne. “Ne dozvolimo mu da sprovede ‘makedonski scenario’ kojim preti ljudima još iz vremena pre kampanje za predsedničke izbore”, saopštili su iz SDS.

Živković za Danas kaže da je Vučić za Novu stranku nelegalno izabran predsednik.

loading...

– Najavili smo da očekujemo da građani budu prisutni na galeriji u skupštinskoj sali kako bi tako iskazali svoje nezadovoljstvo, ali nismo dobili nikakav odgovor, a samim tim ni dozvolu od predsednice parlamenta. Zato ćemo biti napolju – kaže Živković za Danas.

Na pitanje hoće li ići na Jankovićev skup, on odgovara da neće jer, kako kaže, ne vidi smisao, nameru niti cilj skupa koji se održava u šest po podne, te ne postoji ništa što bi ga nateralo da ode.

U DS nam je rečeno da će njihovi poslanici biti u sali dok Vučić polaže zakletvu, ali da neće prisustvovati govoru. “Poslanici DS smatraju da je potrebno očuvati institucije koje Vučić svesno, već pet godina, uništava. Iz poštovanja prema instituciji, poslanici DS će prisustvovati zakletvi, ali će izaći iz sale kada Vučić počne svoje izlaganje kako bi pokazali da se ne slažu i da će uvek biti protiv urušavanja institucija, samovolje i vlasti jednog čoveka koji će nakon polaganja zakletve za predsednika biti i predsednik i premijer i ministar i patrijarh”, kažu u DS.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba “Za spas Srbije”, za naš list navodi da će poslanici tog kluba biti u sali, ali da će svoje nezadovoljstvo iskazati time što će svako od njih da drži baner, odnosno papir, na kojem će napisati šta misli o izboru Vučića za predsednika.

– Vučić kaže da nas vodi u EU, e pa onda neka istrpi iskazivanje nezadovoljstva koje se na takav način iskazuje u zapadnim zemljama – navodi ona.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, za Danas kaže da će biti u parlamentu u toku polaganja zakletve jer, kako dodaje, “poštujemo taj isti Ustav, zakone i institucije ove zemlje koje sadašnja vlast svakodnevno urušava”. On navodi da SDS podržava proteste ispred Skupštine jer “smatramo da građani koji nisu zadovoljni stanjem u zemlji po Ustavu i zakonu imaju pravo na protest”.

Poslanici kluba LDP, LSV i SDA Sandžaka biće u sali tokom polaganja zakletve i jer su se uvek isto ponašali. “Nije bitno da li se radi o Tadiću, Nikoliću ili ovaj put Vučiću”, rečeno nam je u LDP.

Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da ova stranka od početka protesta ima isti stav, a to je da svi građani, bilo oni članovi LDP ili ne, ako osećaju potrebu da se nađu na protestima, mogu to da učine.

– Tako je i sada. Svaka zloupotreba od strane stranaka tih protesta ih kruni i čini proteste neuverljivijim i s druge strane daje municiju vlasti da priča kako proteste organizuje opozicija a ne građani, što demonstrantima ne ide u prilog, navodi on.

Na pitanje kako gleda na to što udruženje građana Saše Jankovića pravi svoj zaseban skup na Trgu republike, on odgovara da Janković ne radi ništa novo u odnosu na ono što je radio i pre.

– Sopstvenu promociju stavlja ispred svake ideje, bilo da je ona jedan kandidat opozicije na predsedničkim izborima, da li je ‘Protest protiv diktature’ ili bilo šta drugo. On želi da pošalje poruku ostalim opozicionim strankama da sa njima ne želi bilo kakav kontakt. Ovo je skretanje pažnje sa gafova posle predsedničkih izbora. Dva meseca je ćutao o protestima, osim nekoliko tvitova. Moramo da razumemo napore tih ljudi koji dva meseca izlaze na ulicu, a ne da LDP u 11 pravi svoj skup, DS u 12 svoj, DJB u 13 njihov. To osim što je necelishodno je i smešno – zaključuje on.

Poslanici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja najavili su da će prisustvovati u sali tokom zakletve i govora.

Izor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here