Home POLITIKA Prestao mandat Vladi Srbije

Prestao mandat Vladi Srbije

SHARE

Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku predsednika vlade Aleksandra Vučića koji će danas preuzeti dužnost predsednika Srbije.

Konstatovanjem ostavke, Vladi je prestao mandat i počeo da teče rok od 30 dana za izbor nove vlade.

Prema Ustavu, kada Skupština konstatuje ostavku predsednika Vlade, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke premijera, predsednik Republike je dužan da raspusti parlament i raspiše izbore.

Kada je predsednica Skupštine Maja Gojković pročitala da je Aleksandar Vučić podneo ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije, opozicija je tu vest pozdravila aplauzom. Ona je potom zamolila da svečana sednica protekne u znaku demokratije i poručila opoziciji da će im “kupiti karte za pozorište”.

loading...

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksadar Martinović izjavio je danas da su na početku svečane sednice Skupštine Srbije na kojoj je konstatovana ostavka Aleksandra Vučića na mesto predsednika vlade, poslanici Sanda Rašković Ivić i Djordje Vukadinović pravili incidente tako što su držali transparent na kojem piše da Vučić nije njihov predsednik.

“Aleksandar Vučić je ubedljivo pobedio na izborima, on će biti predsednik svih gradjana Srbije i onih koji su za njega glasali i onih koji nisu, i sramota je da na današnji dan, kada treba da položi zakletvu, oni koji se predstavljaju kao patriotske snage pokušavaju da obesmisle polaganje zakletve”, rekao je Martinović.

Upitan da li se boji da će ispred Skupštine Srbije, gde se okupio veliki broj gradjana, doći do incidenata, Martinović je rekao da se nada da incidenata neće biti.

“SNS je uredno prijavio skup. Oni koji su organizovali kontramitinge, žele incidente. Oni ne žele da ovaj dan bude svečan”, rekao je Martinović.

Odmah posle konstatovanja ostavke Maja Gojković je dala pauzu do 12 sati radi priprema za polaganje zakletve Aleksandra Vučića.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here