Home POLITIKA Tvorcu naše propasti

Tvorcu naše propasti

SHARE
Serbian Prime Minister and leader of the Serbian Progressive Party (SNS) Aleksandar Vucic reacts after elections in Belgrade, Serbia April 24, 2016. REUTERS/Marko Djurica

Čestitatam ti predsedničku inauguraciju, koja će se održati nepoznatog dana na nepoznatom mestu, što je novi dokaz tvoje omiljenosti u narodu, tim pre što bi neki na istu mogli doći nepozvani, a gnevni. Da ti lično zahvale što si evropsku Srbiju, doveo ispod afričkog standarda. Jer, plate u Srbiji su manje nego u dve trećine afričkih država. Zapravo, 21 afrička država ima veće prosečne plate od nas, ali smo mi zato ušili čak 12 afričkih zemalja, čime si ti zavredio da te inaugurišu, umesto da te najure. Veće plate od tvojih razdraganih podanika imaju u Angoli, Libiji, Zambiji, Lesotu, Južnoafričkoj Republici, Malaviju, a prešišali su nas i Liberija, Namibija, Gabon, Svazilend, Kongo, Bocvana, Sudan, Džibuti, Obala Slonovače, Čad, Tanzanija, Ekvatorijalna Gvineja, Maroko, Mozambik i Zimbabve. Ipak, zahvaljujući tvom danonoćnom radu i neodlasku u WC, te tvojom sraslošću za fotelju i poistovećivanjem sa celokupnom srpskom istorijom, omogućio si svojim podanicima da u platama prešišaju stanovnike Mauritanije, Gane, Kenije, Ruande, Tunisa, Toga, Nigerije, Somalije, Ugande, Egipta, Senegala i države Mali. I sigurno ćeš dati sve od sebe da nakon ovog tvog mandata budemo gori i od njih. Nećeš ni jesti, ni spavati, dok nas ne očerupaš ko ubogu kokošku – do poslednje peruške. Tako da nam i Afrika postane nedostižni san u zemlji tvojih praznih obećanja i lopovskih čerupanja.

Stvar je slična i sa Evropom. Od nas manje plate imaju samo Ukrajina, Moldavija, Albanija i Makedonija. Čak si i ti priznao da se u Hrvatskoj živi dva puta bolje, ali su šanse na strani Srbije. Šanse da živimo i pet puta gore, jer kod tebe je sve relativno. Tako je veliki uspeh što će tender za opremu Kliničkog centra u Nišu, vredan skoro dve milijarde dinara, biti poništen, jer se radilo nezakonito, a oprema koja je kupljena od Kineza i koja je već ugrađena – moraće da bude demontirana i vraćena. Ovo je još jedan od dokaza suštine tvoje vladavine – da bez ugradnje nema ni izgradnje. O tome najbolje govori podatak da izveštaj o troškovima tvoje izborne kampanje na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nije dostupan – zbog obimnosti. Znači – obilno se trošilo. Ima se, ugrađuje se, može se, pobeđuje se.

Zato je za svaku pohvalu tvoj mudar potez da na Fakultetu bezbednosti, pred onima koji se školuju za tu struku, objaviš da će im šef Bezbednosno informativne agencije – biti keramičar. Koji se dan kasnije zamrzao. Kao član stranke. Mada, tebi ne pada napamet da se zamrzavaš na mestu predsednika stranke kad postaneš predsednik države. Da te ne zaskoči neka bitanga, kao što je zaskočila starešinu kraljevske porodice iz Bajčetine, Tomu Prvog Učenog – koji se zamrzao u stranci, pa mu je tako ugnjilio drugi mandat. Od diplome do penzije delio ga je samo jedan predsednički mandat, ali je zato vredno i pošteno skupljao dinar po dinar i nakupio čak milion evra, da sagradi crkvu u rodnom selu, u kojoj će, na insistiranje Patrijarha, biti oslikan i njegov studentsko-penzionerski portret. Zato je, čak, morao i da igra i vrcka po arapskim kućama, zajedno sa šeicima u haljinama, kako bi i on ostao upamćen – bar kao freska, kad već neće ni po čemu ostati upamćen kao predsednik.

Zato te pozdravljam tvojim tradicionalnim pozdravom:

Nema inauguracije – bez sekiracije.

loading...

Zauvek vaš

poslušni građanin,

Srba

P. S.

Srećni su oni koje Gašić brani, a vođa hrani. Samo treba izdržati. Gašić je izdržao godinu i po dana bez funkcije – i sad je nagrađen. Pa, što vi ne biste izdržali još pet godina bez ičega? I posle da vam svane…

 

Žarko Jokanović

Izvor: Blic, NSPM

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here