Home DRUŠTVO Prvi na udaru "artemijevci"

Prvi na udaru "artemijevci"

SHARE

Sabor SPC osniva odeljenje za praćenje razbijačkih delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na upravo završenom redovnom majskom zasedanju, između ostalog, odlučio je da pri Sinodu osnuje “odeljenje za brigu o svetinji braka i porodice

Odeljenje za bioetiku, kao i odeljenje za praćenje razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija”, navodi se u saborskom saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Sabor se nekoliko dana posle završetka zasedanja oglasio “obraćanjem vernom narodu” i povodom “antikanonskog i crkvorušilačkog delovanja raskolničke grupe poznate pod imenom “artemijevci””, okupljene oko iz SPC isključenog i raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) što je, kako je saopšteno, bila posebna saborska tema.

Sabor je, između ostalog, optužio vladiku Artemija za “jedan od najtragičnijih primera pokušaja cepanja jedinstva SPC u novije vreme”, “postavljanje lažnih episkopa i sveštenika – stvaranje svojevrsne paralelne jerarhije” i niz drugih kanonskih prestupa, čime je “formirao raskol na telu SPC nezapamćen od vremena Svetog Save do danas”. Vrh SPC upozorava vernike na “opasnosti koje dolaze od bilo kakve zajednice sa sektom artemijevaca” i poziva sledbenike vladike Artemija da se “vrate jedinstvu u Crkvi”. Sabor je izopštio iz SPC “takozvanog horepiskopa hvostanskog Nauma (Gorana Markovića)”, a u saopštenju upozorava i “predstavnike opštinskih samouprava u kojima deluje ova sektaška zajednica” da treba dobro da znaju da je reč o grupi koja nema nikakve pravne i kanonske zajednice sa SPC”, te da “ova sekta nije ni registrovana kao verska zajednica i deluje bezakono – kako crkveno tako i pravno”.

Ovo saopštenje objavljeno je pred jučerašnje okupljenje u Leliću, rodnom mestu vladike Artemija na prvoj manastirskoj slavi njegove zadužbine – manastira posvećenog Nedelji svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Ovogodišnje majsko zasedanje Sabora poklopilo se sa nastavkom suđenja vladici Artemiju pred Višim sudom u Beogradu, koji je zajedno sa nekadašnjim saradnicima optužen za nanošenje materijalne štete Eparhiji raško-prizrenskoj. Vladika Artemije je u odbrani pred sudom ponovio da je “optužnica montirana”, da u njoj nema konkretnih dokaza i da treba da “pravda bezakonje Sinoda i Sabora njegovim uklanjanjem i ERP”. Kao razloge svog proterivanja sa Kosova i Metohije on je naveo je zameranje svetskim moćnicima, uključujući i nekadašnjeg američkog sekretara Džozefa Bajdena, kao i borbu protiv kosovske nezavisnosti.


loading...

Osim problema sa vladikom Artemijem, Sabor je saopštio da se gomilaju problemi zbog “antikanonskih upada Rumunske pravoslavne crkve u jurisdikciju SPC i njihovog širenja na čitavu srpsku kanonsku teritoriju”, što bi moglo da se završi “prekidom liturgijskog i kanonskog opštenja” dve pomesne sestrinske pravoslavne crkve”. Na ovom Saboru kanonizovano je pet novih svetitelja SPC, podržana izgradnja Memorijalnog centra na Starom Sajmištu, ponovo otvoreno pitanje sahrane zemnih ostataka Nikole Tesle, a “uplitanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu” sa episkopom zapadnoameričkim Maksimom (Vasiljevićem) na čelu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije ocenjeno je kao “izlišno i besmisleno”. U saopštenju se navodi da su se “potpisnici tog teksta obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere”, što je “crkvena skupština” prihvatila uz napomenu da “čitava ta rasprava nije bila potrebna”.

         Novi Sinod, promena sedišta

 

Narednih godinu dana Sinod će raditi u sastavu: patrijarh srpski Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), episkopi: žički Justin (Stefanović) i valjevski Milutin (Knežević). Sabor je odlučio da se sedište Eparhije istočno-američke preseli iz Vorena (Nju Džersi) u Park Hils ( Njujork) i da ERP, pored istorijskog sedišta u Prizrenu, ustanovi i administrativno sedište u “drevnome Rasu – Novom Pazaru”.

 

Danas sahrana vladike Lukijana

 

Episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan (Vladulov) biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju. Zaupokojenu liturgiju i opelo služiće patrijarh Irinej sa više arhijereja SPC. Vladika Lukijan, koji zbog bolesti nije prisustvovao majskom Saboru, preminuo je prošle srede u bolnici u Osjeku

 

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here