Home DRUŠTVO Protest Politici zbog neobjavljivanja reakcije na tekst Đorđa Martića

Protest Politici zbog neobjavljivanja reakcije na tekst Đorđa Martića

SHARE

 Komisija za istraživanje ubistava novinara je protestovla zbog neprofesionalizma lista Politika, koji je u petak, 19. maja, objavio tekst bivšeg glavnog i odgovornog urednika Politike Ekspres Đorđa Martića („Ćuruvija, Račak i Gordić“), da bi zatim odbio da objavi reagovanje Komisije, kao i odgovor njenog predsednika Verana Matića.

“Ignorišući Kodeks novinara Srbije i svoju obavezu da omogući da se u raspravi o važnom društvenom pitanju čuje i druga strana, v.d. glavnog i odgovornog urednika Žarko Rakić ne samo što je omogućio naručiocu zlokobnog teksta iz 1999, „Ćuruvija dočekao bombe“, da i posthumno blati našeg ubijenog kolegu Slavka Ćuruviju, već je otvorio vrata sumnji  da je ovaj novi sramni napad na Ćuruviju integralni deo njegovog uređivačkog koncepta”, navodi se u saopštenju Verana Matića.

Komisija će se na postupak Politike žaliti Savetu za štampu. Komisija je pozvala i druge medije da široj javnosti pruže sve potrebne informacije o ovom profesionalnom skandalu, u kom “Politika nije ispoštovala ni temeljne etičke norme profesije.”

“Komisiji je neprihvatljivo odbijanje Politike da se na njenim stranama oglase i oni koji, za razliku od naručioca teksta „Ćuruvija dočekao bombe“ , pamte Slavka Ćuruviju kao žrtvu borbe za slobodnije novinarstvo u Srbiji”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Danas

loading...
loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here