Home DRUŠTVO Mišković traži oslobađajuću presudu

Mišković traži oslobađajuću presudu

SHARE

Od sudskog veća Apelacionog suda u Beogradu vlasnik “Delta holdigna” Miroslav Mišković zatražio je da preinači prvostepenu presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora i pravosnažno ga oslobodi svih optužbi.

Detaljno usmeno obrazlažući svoju žalbu Mišković je tvrdio da u prvostepenoj presudi ničim nije dokazano da je izvrši krivično delo, odnosno da je sinu Marku pomogao da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Tokom svog izlaganja Mišković je naveo da je dva dana pre hapšenja bio službeno u Moskvi gde je dobio poruke da ne treba da se vraća u Srbiju, jer će biti uhapšen, ali da je on odlučio da se vrati, jer kako je naveo, nije prekršio nijedan zakon i veruje srpskom pravosuđu.

Mišković je govorio i o pritisku na porodicu, pritvoru u kojem je proveo sedam i po meseci, a osvrnuo se i na deo presude kojim je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Što se tiče osuđujućeg dela presude, Mišković smatra da je osuđen jer “svi građani razumeju izraz ‘utaja poreza’ i što to delo ima težinu, posebno u diplomatskom svetu”, iako je, kako je naveo, “Delta” u poslednjih 10 godina platila milijarde evra poreza.

loading...

“Ja lično sam najveći poreski obveznik u regionu, a 2011. godine, prilikom prodaje ‘Maksija’, platili smo dobrovoljno 25 miliona evra državi Srbiji, iako na to nismo bili po zakonu obavezni”, rekao je Mišković i ponovio da se nikad nije bavio porezima jer je to za njega radila najpoznatija svetska kuća KPMG.

Prethodnih dana sudskom veću, koje će odlučiti da li će prvostepenu presudu potvrditi, preinačiti ili je ukinuti i vratiti na ponovno suđenje, predstavljena je i žalba tužilaštva za organizovani kriminal koje je tražilo da se ukine deo presude kojim je Mišković oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

U tom delu Mišković se tereti da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica jer je izvlačio novac iz putarskih preduzeća.

Tužilaštvo je predložilo da sud preinači odluku i Miškovića proglasi krivim i osudi ili da ukine taj deo presude i naloži ponavljanje suđenja.

Prvostepena presuda Miškoviću je napisana na 986 strana, a na nju su podnete četiri žalbe tužilaštva, Miškovićeva i dve žalbe njegovih branilaca.

Zbog čega (ni)je Mišković osuđen

Mišković je osuđen jer je, kako je sud zaključio, pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Istom odlukom Mišković je zbog nedostatka dokaza oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je prošlog marta zbog nedostatka dokaza i Miškovićevog sina, Mila Đuraškovića i ostale okrivljene, od optužbi da su oštetili putarska preduzeća u Srbiji.

Sud je, međutim, Marka Miškovića osudio na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poreza prilikom trgovine akcijama sa Đurakškovićevim putarskim preduzećima.

Prema toj prvostepenoj presudi, preduzeće Marka Miškovića “Mera Invest” dužno je da plati 320.280.000 dinara zbog utaje poreza.

U tom slučaju, sednice po žalbama u Apelacionom sudu zakazane su od 19. juna do 6. jula.

Miškovićima je oduzet pasoš i ne mogu da napuštaju Srbiju bez odobrenja suda.

Izvor: RTS, INSAJDER

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here