Home POLITIKA Janković na protestu u sredu pred Skupštinom Srbije

Janković na protestu u sredu pred Skupštinom Srbije

SHARE

Članovi i sipmatizeri “Pokreta slobodnih građana” na čelu sa liderom Sašom Jankovićem priključiće se protestima ispred Skupštine Srbije u sredu gde će Aleksandar Vučić položiti zakletvu za predsednika Srbije.

Pokret slobodnih građana Saše Jankovića pozvao je danas sve ljude, udruženja, sindikate, stranke i organizacije kojima su sloboda i demokratija iznad svega, da se u sredu 31. maja u 18 sati okupe na Trgu Republike u Beogradu i svim trgovima u Srbiji na protestu zbog “zvaničnog uvođenja diktature kroz ceremoniju lažnog krunisanja Aleksandra Vučića”.

Aleksandar Vučić je oteo i mesto predsednika Republike. Njegova pobeda sačinjena je od straha, ucena, pretnji, laži i obećanja, manipulacije siromaštvom i konfliktom. Njegovo lažno krunisanje poslednji je čin pada u diktaturu, oblačenje u novo odelo umišljenog cara, koji je go, piše u saopštenju Pokreta.

Kako se navodi, zakletvu je, krajnjom samovoljom i cinizmom, odlučio da položi na Ustavu Republike Srbije koji svakog dana i svake noći gazi i na Miroslavljevom jevanđelju, iako Ustav na koji se istovremeno zaklinje garantuje odvojenost države od crkve.

Nezasit u ceremonijalnom isticanju sebe, on menja zakonom određenu ceremoniju polaganja predsedničke zakletve. A zapravo, u sredu će se desiti poslednji čin otimanja države i gaženja demokratije. U izmišljenom protokolu, Vučić po ko zna koji put menja odoru koju je do sada toliko puta promenio, ocenjuje Pokret.

loading...

Tražiće od nas da aplaudiramo njemu, lažnom evropejcu, lažnom faktoru mira i stabilnosti, lažnom patrioti i samoproklamovanom arbitru koji nas deli na njegove i izdajnike, na poslušne i neprijatelje, na strane plaćenike i lojalne stranačke čauše. Nastaviće da raspiruje sukobe, da nas zavađa za svetom i komšijama, da gaji atmosferu vanrednog stanja, atentata i državnih udara iz kojih će samo
on moći da nas spase. Radnicima će davati lažna obećanja, a svojim stranim prijateljima poklanjati našu zemlju, stoji u saopštenju.

Zaključuje se da je egoistično izmenjena ceremonija polaganja zakletve poslednja poruka Srbiji da- ‘treba lako da klekne pred lažnim carem’.


Srbija je naša zemlja, poručuju iz Pokreta i pozivaju građane da izađu na Trg i zajedno stanu u odbranu dostojanstva i Srbije, uz zahtev da Vučić raspiše izbore “kojih se plaši, jer zna da ćemo uprkos svim prevarama i nasilju na njima da vratimo državu koju je oteo”.

Povodom polaganja zakletve u sredu je zakazan protest koji su najavile i sve tri struje “Protesta protiv dikature”. Tim Protiv diktature je takođe pozvao sve građane da se pridruže mirnim protestima, gde će iskazati svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa nelegitimnim izborima za predsednika republike, a koji su prouzrokovali i smenu na čelu Vlade.

“Ovom prilikom, pozivamo da nam se pridruže i narodni poslanici, članovi i simpatizeri svih stranaka, kao i svi predstavnici opozicije. Pozivamo i sve članove i predstavnike sindikata, nevladinih organizacija i udruženja građana“, navedeno je u saopštenju tima Protiv diktature.

Nakon što je objavljen datum polaganja zakletve oglasio se i Pokret “7 zahteva”.

“Mi smatramo da nakon višenedeljnog nastojanja vlasti da vreme inauguracije sačuva kao tajnu i spreči okupljanja građana koji žele da na miran način iskažu nezadovoljstvo zbog trenutne politike vladajuće koalicije, pokret 7 zahteva poziva sve pojedince, neformalne grupe i organizacije da se u sredu 31.maja, u 12h pojave ispred Skupštine.

Verujemo da će pojavljivanje predsednika-premijera Aleksandra Vučića biti pomerano tokom 31.maja, kako bi se sprečilo njegovo neprijatno suočavanje sa činjenicom da narod i te kako nije zadovoljan i da nas ima dovoljno koji nismo ucenjivani, uslovljavani i promorani da ćutimo i glasamo za njega. Zato ne želimo da odustanemo, jer naši politički protivnici nisu ljudi koji su direktno ili indirektno primorani da glasaju i podrže SNS,  već oni koji svesno i ciljano društvo guraju u siromaštvo i neslobodu.  Aprilski protesti jesu uneli nemir vladajućoj koaliciji, a ovim skupom na dan formalnog preuzimanja predsedničke dužnosti, želimo da stavimo do znanja da vlast ne može da pobegne od odgovornosti za stanje u koje nas je dovela”, zaključuje se u saopštenju ovog Pokreta.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here