Home DRUŠTVO Gojković: Skupština će podržati napore vlade po pitanju dualnog obrazovanja

Gojković: Skupština će podržati napore vlade po pitanju dualnog obrazovanja

SHARE

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da će parlament podržati napore vlade i nadležnih ministarstava po pitanju uvođenja dualnog obrazovanja kroz stvaranje zakonodavnog okvira, ali i podsticanje privrede da se uključi u taj proces.

“Nema modernizacije društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva. Zato i jedan od naših prioriteta jeste reforma obrazovnog sistema i razvoj preduzetničkih veština i praktičnih i primenjivih znanja”, rekla je Gojković na svečananoj akademiji povodom početka projekta Karavan “Duh mladosti”.

Prema njenim rečima, Srbija prepoznaje važnu ulogu mladih u društvu, jer su oni pre svega pokretač njegovog razvoja i dodala da je važno da država ulaže u mlade i uspostavi partnerski odnos sa njima.

“Aktivno učešće mladih u odlukama od suštinskog je značaja ako želimo da izgradimo demokratiju, otvorenija i bolja društva. Učešće u društvu ne svodi se samo na glasanja, već je suština učešća i aktivnog gradjanstva u pravu, sredstvu, prostoru i prilici”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je ocenila da angažovanje mladih u mnogim projektima i humanitarnim aktivnostima pruža priliku da se aktivno uključe u donošenje odluka, da stiču znanja i veštine bitne za razvoj demokratske kulture.

loading...

Podsetimo, početkom ove nedelje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je nacrt Zakona o dualnom obrazovanju kojim se predviđa da đaci srednjih stručnih škola, pored nastave u školi, rade za poslodavce do osam sati dnevno, a maksimalno 35 sati nedeljno, za šta bi trebalo da budu plaćeni minimum 65 dinara po satu za ono što se smatra „produktivnim radom“.

Prema analizi Insajdera, činjenica da „produktivan rad“ u nacrtu zakona nije jasno definisan ostavlja prostor kompanijama da učenicima proizvoljno umanjuju zaradu. Takođe, s obzirom da nacrt zakona o dualnom obrazovanju isključuje primenu zakona o radu ostaje ozbiljna sumnja u to pod kojim uslovima će deca raditi i kakvi su njihovi načini zaštite.

Izvor: Beta, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here