Home POLITIKA Zoran Zaev predstavio sastav Vlade

Zoran Zaev predstavio sastav Vlade

SHARE

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja, a pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi.

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije Zoran Zaev objavio je večeras sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Rekao je da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

“Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana”, rekao je Zaev, prenosi Telegraf.

Kako javljaju makedonski mediji, nova vlada će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja.

loading...

Kako se navodi, predloženo je da u sastavu vlade bude 10 ministara iz SDSM-a, pet iz albanske partije DUI, a u sastavu vlade trebalo bi da budu i predstavnici Alijanse za Albance.

Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

SDSM se tim povodom oglasio saopštenjem da “vrata i dalje ostaju otvorena za saradnju sa Besom”.

“Uprkos slaganju sa Besom, tokom naših pregovora, da delimo posvećenost hitnim reformama za demokratski i evropski razvoj Makedonije, nismo uspeli da se sporazumemo o određenim pitanjima. Vrata ostaju otvorena za saradnju što se tiče podrške reformama koje treba da budu primenjene u Makedoniji i po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za gradane naše zemlje”, naveo je SDSM u saopštenju.

Podsetimo, na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Nakon izbora, kriza u Makedoniji kulminirala je 27. aprila, kada su pristalice grupe “Zajedno za Makedoniju” upale u Sobranje i nasrnule na poslanike SDSM nakon što je Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta. Tom prilikom teže je povređen jedino Zijadin Sela iz Alijanse za Albance, dok je nekoliko poslanika lakše povređeno. Među povređenima bilo je i desetak policajaca.

Izvor: RTS, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here