Home POLITIKA Tužba zbog smene direktora Centra za promociju nauke

Tužba zbog smene direktora Centra za promociju nauke

SHARE

Direktor Centra za promociju nauke (CPN) Nemanja Đordjević izjavio je danas da je podneo tužbu protiv članova Upravnog odbora te institucije Bogoljuba Zečevića, Aleksandra Pajića i Marka Popadića zbog “protivzakonite i protivustavne odluke” o njegovom smenjivanju kao i neregularnosti tokom sednice odbora na kojoj je ta procedura pokrenuta.

Đordjević je agenciji Beta rekao da je tužba protv saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića podneta Višem sudu u Beogradu. Na pokretanje procedure o njegovom smenjivanju na sednici Upravnog odbora CPN-a 18. maja Đorđević će se žalbom obratiti i Vladi Srbije.

Procedura je pokrenuta zbog članka koji je objavljen u listu Politika, a kojim je Đorđević pozvao Ministrastvo prosvete i ministra Šarčevića da reaguju na peticiju kojom se traži revizija Darvinove teorije u školama i na fakultetima i da stane u “odbranu nauke”.

Đorđević je kao neke od neregularnosti u proceduri njegovog smenjivanja naveo to što na spornoj sednici Upravnog odbora njemu nije dato da se izjašnjava, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno prisustvo, dok Statut Centra za promociju nauke predvidja javnos rada.

Ministar Šarčević kasnije je rekao da već neko vreme nije zadovoljan radom Centra za promociju nauke i da nije problem samo stav Djordjevića iznet u otvorenom pismu. Ipak, još nema informacija o tome da je ministar i zvanično potpisao odluku o smenjivanju Đorđevića, što treba da bude poslednji korak.

loading...

“Nema nijednog razloga da bilo ko u jednom demokratskom društvu toleriše bahatost prema zakonu i elementarnoj logici. Od suda i vlade sada očekujem da ponište nezakonite odluke predsednika i članova Upravnog odbora”, kazao je Đorđević.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here