Home DRUŠTVO Od 1. juna polno uznemiravanje krivično delo

Od 1. juna polno uznemiravanje krivično delo

SHARE

U zakonodavstvo Srbije od 1. juna biće uvedena nova krivična dela protiv života i tela i polnih sloboda, predviđeno je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije.

Tu su, između ostalog i proganjanje i polno uznemiravanje. Za nedolično ponašanje, nepristojne ponude i komentare zbog kojih je nekome neprijatno, ubuduće će se odgovarati krivično.

“Ako idete ulicom, neko vam dobacuje, koristi svoje vozilo tako što će da upotrebljava svoju sirenu, vi ćete biti izloženi krivičnom delu polnog uznemiravanja”, kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije.

Da li će se nešto protumačiti kao polno uznemiravanje zavisiće, upravo, od ličnog doživljaja.

“Nije intencija sankcionisati komplimente. Kada god postoji normalan odnos između sugrađana, to je nešto što je dozvoljeno. Ukoliko jednoj od strana u toj društvenoj interakciji to ne prija, gde to jasno stavlja do znanja, da ne želi tako, mi onda možemo da govorimo o granicama koje su pređene i o eventualnom postojanju krivičnog dela”, kaže Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Proganjanje – praćenjem, vređanjem na ulici, takođe će biti kažnjavano. Do sada je bilo neophodno da progonitelj preti da bi ga tužilaštvo gonilo za krivično delo – ugrožavanje sigurnosti. Više neće biti tako.

loading...

“Može putem telefona da šalje SMS poruke ili da je poziva, pri tome ne moraju da budu uvredljive sadržine ili preteće, ali sve ono što nemamo voljni momenat žrtve, žrtva prosto ne želi takvu komunikaciju, a sve to traje u jednom vremenskom periodu”, kaže Jelena Tomković iz Uprave kriminalističke policije.

Uvođenje novih krivičnih dela, deo je sistemskih mera države protiv nasilja.

Izvor: N1

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here