Home DRUŠTVO Rušenje objekata Islamske zajednice: Isti zakoni različito postupanje države

Rušenje objekata Islamske zajednice: Isti zakoni različito postupanje države

SHARE

Državni organi, odnosno Opština Zemun odlučili su da sruše objekat Islamske zajednice u Zemun Polju zato što je nelegalan. S druge strane, iako već mesicima postoji rešenje o rušenju takođe objekta Islamske zajednice, ali u Novom Pazaru, on se ne ruši. Objekat u Zemunu srušen je uoči Ramazana i to noću, verovatno zbog bezbednosti. Onaj u Novom Pazaru zbog bezbednosti niko ne sme da dira. Da li to država primenjuje dve različita aršina na dva kraja zemlje?

Objekat u Zemun Polju, trebalo je prema navodima Islamske zajednice Srbije da bude mesto za učenje i molitvu. Građen je nelegalno, prema informacijama Insajdera, na zemljištu na kome nisu do kraja regulisani imovinski odnosi. Naime, Islamska zajednica tvrdi da je pre 12 godina kupila je ovaj plac u beogradskom naselju Zemun Polje. Ispostavilo se, međutim, da postoje još neki vlasnici.

Objekat je počeo da se gradi 2014. bez dozvole. U vreme donošenja Zakona o ozakonjenju, kako saznajemo, taj objekat je imao samo temelje.

“Veliki broj vernika tu dođe za Bajram, pa je kućica koja se nalazila na placu bila mala. Zato smo betonirali, odnosno napravili temelj. Polako je krenula gradnja i bilo je tu dobre volje, ne mogu da kažem”, objašnjava za Insajder.net muftija beogradski Mustafa Jusufspahić, koji dodaje da se situacija promenila pre nekoliko meseci.

Inspekcija je nekoliko puta zabranjivala nastavak gradnje, ipak objekat je rastao. Podnet je i zahtev za legalizaciju, ali je posle tog zahteva podignuto je još sedam redova cigli i krov.

loading...

Nalog za rušenje koji je izdala Opština Zemun bio je izvršan, ali je rušenje odloženo nakon što su četvrtak građani telima odlučili da brane građevinu.

Ko je odlučio da rušenje počne u tri ujutro, dan uoči Ramazana, ostaje nepoznato. Poznato je da je deo objekta srušen između tri i četiri ujutro. Opština Zemun je potvrdila da su to uradile njene službe, kako navode u skladu sa zakonom.

U Novom Pazaru policija ne pruža asistenciju

S druge strane, mimo svih zakona, u Novom Pazaru se ne ruši bespravna gradnja i to ne na obodu grada kao što je slučaj sa Beogradom, nego na centralnom gradskom trgu. Investitor je takođe Islamska zajednica. Za nadogradnju oko 700 kvadrata na Fakultetu za islamske studije postoje rešenja o zaustavljanju gradnje, i o rušenju izgrađenog, ali ono nikada nije sprovedeno. Naime, policija je više puta Opštini odbila da pruži asistenciju pozivajući se na bezbednosnu procenu. Čak je i premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da se taj objekat ne ruši kako se ne bi izazavali sukobi sa muslimanima, navodeći da situacija mora da se reši razgovorom.

„Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši (objekat) bez prisutnih 5.000 ljudi? Pa neće i već vam je to rekao i sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo“, odgovorio je Vučić u novembru 2016. na pitanje zbog čega država ne reaguje na nelegalnu gradnju Zukorlića.

Razlika između Beograda i Novog Pazara je u tome što u Pazaru živi većinsko muslimansko stanovništvo, dok su u Beogradu manjina, ali činjenica je da versko opredeljenje ne bi smelo da bude razlog da se zakoni ne poštuju.

Dve islamske zajednice

U Srbiji deluju dve islamske zajednice, jedna sa sedištem u Beogradu, Islamska zajednica Srbije i druga, Islamska zajednica u Srbiji, sa sedištem u Novom Pazaru. Do ove podele je došlo još 2007. kada je formiran Rijaset islamske zejdnice Srbije sa sedištem u Beogradu.

Zbog njihovog sporenja imovina koja je nacionalizovana od islamske zajednice nikada nije vraćena toj verskoj organizaciji, jer država čeka sa odlukama dok sud ne odluči ko je stvarni naslednik. Radi se o ogromnoj imovini koja se većinom nalazi u Sandžaku, ali i u drugim delovima Srbije. Zanimljivo je, recimo, da ni beogradska Bajrakli džamija nije u vlasništvu Islamske zajednice kao ni nekoliko objakata u centru Beograda koji zbog sporenja nikada nisu vraćeni.

Objekat koji je srušen u Zemunu bespravno je gradila Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je reis Sead Nasufović.

Objekat koji niko ne sme da dira u centru Novog Pazara pripada Islamskoj zajednici u Srbiji na čijem čelu je muftija Melvud Dudić. Godinama je na čelu ove islamske zajednice bio muftija Mumaer Zukorlić. Taj objekat je prvo od privatnih vlasnika zaposela Islamska zajednica tvrdeći da on nije smeo ni da bude privatizovan, već da je trebalo da bude vraćen Islamskoj zajednici. Onda je počela nadogradnja . I ne samo da nije srušeno ono što je nelegalno građeno, nego je u martu svečano otvoreno u prisutvu visokih zvanica. U tom objektu je Fakultet za islamske studije, takođe nije džamija, naprotiv u njemu se nalaze i lokali, kafići i menjačnice.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here