Home DRUŠTVO OVAKO NAS BANKE PLJAČKAJU: Naplaćuju nam čak i LEŽARINU ČEKOVA!

OVAKO NAS BANKE PLJAČKAJU: Naplaćuju nam čak i LEŽARINU ČEKOVA!

SHARE

Foto: Profimedia/ilustracija

Banke na razne načine izvlače pare od građana, uključujući i naplaćivanje nerealnih troškova

Poslednjih desetak dana Udruženje “Efektiva” primilo je nekoliko stotina mejlova, poziva i ličnih poseta građana, koji se žale na rad banaka u Srbiji.

Kako navodi udruženje, žalbe se odnose na “skrivene” troškove koje im te banke naplaćuju.

Zbog toga, kažu u Efektivi, pokrenuli su dodatno još nekoliko desetina novih tužbi po osnovu naplate troškova koji nisu bili jasno objašnjeni pre potpisivanja ugovora građana sa bankama. Od Narodne banke Srbije, kažu, očekuju da reaguje.

dinar
Foto: Profimedia

– Pokrenuto je dodatno još nekoliko desetina novih tužbi. Očekujemo nove presude po tom osnovu, pa samim tim i novu seriju tužbi. Naravno, osim ako NBS i banke ne preduzmu nešto i obeštete građane – kažu u Efektivi.

loading...

Što se troškova tiče, kažu oni, najviše žalbi u poslednje vreme, imaju zbog toga što pojedine banke naplaćuju naknadu za obradu kredita, za praćenje kredita i naknadu za prevremenu otplatu.

– Ostali troškovi su slanje opomena u slučaju docnje, nezakonite zatezne kamate i mnogo toga još”, nabrajaju u Udruženju.

Bankarski sektor u Srbiji prošle godine je imao rekordnu dobit od provizija i naknada i po tom su osnovu zaradili više od 25,9 milijardi dinara. Centar NBS, koji prima pritužbe građana na rad banaka, je od početka prošle godine do maja ove, primio 56 žalbi koje se odnose na naplatu naknada od banaka. Ukupno, za ceo navedeni period bilo je 1.045 različitih pritužbi, kažu za Tanjug u NBS.

– Pritužbe se uglavnom odnose na obračun i visinu naknada koje banke naplaćuju za održavanje tekućih računa, prilikom prevremene otplate kredita, za izdavanje potvrda o otplaćenim kreditima, korišćenje platnih kartica, odnosno, podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i na dužinu postupka za odobravanje kredita – kažu u NBS.

Izvor: Srbija Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here