Home POLITIKA Insajder otkriva ko su donatori Fondacije Dragica Nikolić

Insajder otkriva ko su donatori Fondacije Dragica Nikolić

SHARE

Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić je pre samo četiri meseca tvrdio da nijedno državno preduzeće nije prebacivalo sredstva na račun fondacije njegove supruge. Međutim, kako Insajder otkriva, bar jedan od donatora Fondacije Dragica Nikolić se finansira iz budžeta, a u pitanju je Saobraćajni institut CIP. Osim CIP-a, rad fondacije je pomagalo i nekoliko privatnih kompanija koje su prethodnih godina putem javnih nabavki dobijale poslove od različitih javnih preduzeća i državnih institucija.

Nakon serije tekstova o poslovanju Fondacije Dragice Nikolić objavljenih na sajtu Insajder.net, Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula postupak ispitivanja eventualne zloupotrebe položaja predsednika Nikolića.

Na pitanje novinara Insajdera u kojoj je fazi taj predmet, iz Agencije za borbu protiv korupcije stigao je odgovor da su imena donatora fondacije prikupljena na osnovu podataka Narodne banke, Uprave za trezor i Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

“Traženi su podaci o tome ko je vršio uplate, u kom iznosu i po kom osnovu kao i da li su korisnici javnih sredstava budžeta Srbije vršili prenos sredstava Fondaciji” navodi se u odgovoru Agencije.

Iako je Tomislav Nikolić krajem februara izjavio da “Fondacija iz budžeta, od javnih preduzeća nema nikakav prihod“ ispostavilo se da je među samo nekoliko donatora koje je Agencija navela u dopisu Insajderu i preduzeće Saobraćajni institut CIP koji se finansira iz budžeta.

loading...

Agencija je u odgovoru Insajderu objasnila da se u toku postupka obratila većem broju donatora, a da će nakon što joj oni dostave tražene podatke o donacijama, izvršiti detaljnu analizu i postupati u skladu s ovlašćenjima.

Među donatorima koji se navode u dopisu Agencije su osim Saobraćajnog instituta CIP i Građevinska kompanija Banković, trgovinska firma Peštan kao i društvo za projektovanje proizvodnju i montažu Premont Group.

Zadužbinu Nikolića, crkvu Svetog Dimitrija danas će osveštati patrijarh Irinej, a prema pisanju nekih medija, na predlog vladike šumadijskog Jovana, u njoj će biti ženski manastir. Crkva je izgrađena u rodnom mestu Tomislava Nikolića u kom nema škole ni prodavnice, a u selu živi dvadesetak ljudi.

Sve ove kompanije su bar u jednom trenutku za poslednjih pet godina, putem javnih nabavki dobijale poslove od države.

Građevinsko privredno društvo Banković iz Surdulice je od 2012. pobedilo na više od 30 tendera, od izgradnje školskih objekata do radova na hidroelektrani Đerdap.

Kompanija Peštan ugovorala je poslove u lokalnim preduzećima u Šapcu, dok je firma Premont Group sarađivala sa Elektrovojvodinom, Srbijagasom kao i gradom Novim Sadom. Zanimljivo je da je u ovoj kompaniji do 2012. radio i sadašnji zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević.

Među donatorima Fondacije Dragica Nikolić čija je imena Agencija dostavila Insajderu, nalazi se još i kompanija Novartis Pharma Services. Za razliku od ostalih, za njihovu podršku projektima Fondacije se znalo od ranije jer su tekstovi o saradnji sa Novartisom bili objavljeni na sajtu Dragice Nikolić.

Podsetimo, za samo tri godine rada Fondacija Dragica Nikolić je prikupila milijardu i 200 miliona dinara.

Prema istraživanju Insajdera, na početku rada kancelarija Fondacije Dragica Nikolić je bila u zgradi Predsedništva, na državnoj adresi, a zvaničan sajt Fondacije je koristio server Vojske Srbije. Nikolić je tokom svojih zvaničnih državničkih aktivnosti često promovisao rad Fondacije, kao i što je uspehe te fondacije koristio za lični marketing.

Korišćenje funkcije za sticanje bilo kakve koristi zabranjeno je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nakon pokretanja postupka Agencije za borbu protiv korupcije, Tomislav Nikolić je ocenio je da su se mnogi ogrešili napadajući njegovu porodicu za dobročinstvo koje je nemerljivo u novijoj istoriji.

Osveštanje crkve u Bajčetini

Govoreći o radu fondacije svoje supruge, predsednik Nikolić je krajem februara ove godine rekao: „Običaj je, u srpskom narodu se znalo, onaj ko je vladar, onaj ko je na vlasti, nešto treba da ostavi svojoj državi. Pa kako pamtimo zadužbine? Odakle meni od plate za zadužbinarstvo? Samo od ugleda“, rekao je tada Nikolić.

Tvrdnja da od plate ne može da finasnira zadužbinarstvo, otvorila je ponovo i pitanje od kog novca Tomislav Nikolić finansira izgradnju crkve Svetog Dimitrija u Bajčetini. Prilikom polaganja kamena temeljca za ovu crkvu, Nikolić je 2013. rekao da će crkvu izgraditi „sopstvenim sredstvima“.

Tokom više od tri godine gradnje, mediji su samo nagađali koliko koštaju radovi pa se moglo pročitati da će hram Svetog Dimitrija biti podignut za milion evra, a da samo oslikavanje freski košta 350.000 evra. Prema poslednjem izveštaju o imovini koji je Nikolić dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije on nema ušteđevinu, a kao predsednik zarađuje 130.000 dinara mesečno.

U dopisu novinarima Insajdera, iz Agencije za borbu protiv korupcije su istakli da će i izgradnja crkve čiji je ktitor predsednik Tomislav Nikolić, biti predmet provera koje se vrše u okviru praćenja imovine funkcionera.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here