Home DRUŠTVO Tender za opremanje Kliničkog centra u Nišu nezakonit ali ugovor o nabavci...

Tender za opremanje Kliničkog centra u Nišu nezakonit ali ugovor o nabavci ostaje na snazi

SHARE

Iako je prethodno zbog nezakonitog ograničenja konkurentnosti poništila tender za nabavku medicinske opreme za Klinički centar Niš, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki juče je odbacila zahtev kompanije “Medicom” da poništi i ugovor koji je po tom tenderu potpisan. Tako će se i nakon što je utvrđeno da uslovi tendera nisu bili u skladu sa zakonom, realizovati nabavka cekokupone opreme za Kliničlki centar Niš, objavljuje portal Južne vesti. Taj posao je ugovoren sa kineskom firmom e China Sinopharm za 12,2 miliona evra.

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Južnih vesti, Komisija za zaštitu prava je juče odbacila zahteve “Medicom”-a da poništi potpisani ugovor za nabavku opreme. U odluci Komisije se navodi da “nije ispunjen nijedan od zakonskih uslova za poništenje ugovora”.

To znači da je validan ugovor koji je potpisan na osnovu nezakonito sprovedenog tendera.

Iako se Ministarstvo zdravlja nije oglasilo, direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović u jutarnjem programu RTS-a nije skrivao zadovoljstvo odlukom Komisije.

“Na moju radost, Komisija za zaštitu prava je odbila žalbu kompanije, ceo postupak nabavke opreme je u toku. Izabrali smo najbolju opremu koja postoji u Evropi, ona će ostati kod nas, a ona koja treba da stigne stići će u narednih nekoliko nedelja. Klinički centar Niš će dobiti najsavremeniju opremu koja će biti na ponos građana Niša i juga Srbije – opremu za 21. Vek”, rekao je Radovanović.

loading...

Najpovoljniju ponudu za opremanje novoizgrađene zgrade Kliničkog centra je dala kineska državna kompanija “China sinopharm international corporation”, sa kojom je 7. aprila potpisan ugovor o tome. Međutim, srpska kompanija “Medicom” se žalila i Komisija za zaštitu prava u javnim nabavkama je 18. aprila poništila sporni tender.

Ministarstvo zdravlja je sutradan te informacije okarakterisale kao “lažne informacije”, tvrdeći da tender nije poništen, a da je “pre nekoliko dana” stigla žalba “kompanije koja nije ni bila ponuđač”, te da se odgovor tek čeka.

Ipak, dokumentacija Komisije za zaštitu prava ponuđača pokazuje da informacije koje je Ministarstvo objavilo nisu tačne. Naime, iz odluke Komisije  od 7. marta se vidi da je Ministarstvo zdravlja već znalo za žalbu “Medicom”-a i da je zbog toga od Komisije tražilo saglasnost da nastavi sprovođenje nabavke bez obzira što je pokrenut postupak za utvrđivanja zakonitosti raspisanog tendera.

Komisija je to dozvolila, uz napomenu da Ministarstvo time “preuzima sve rizike i posledice” mogućeg poništenja tendera.

Izvor: Južne vesti, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here