Home POLITIKA PUT U KORUPCIJU? Analitičari o Nikolićevoj odluci da se odrekne plate na...

PUT U KORUPCIJU? Analitičari o Nikolićevoj odluci da se odrekne plate na novom poslu

SHARE

Foto: Tanjug

Budući direktor Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić rekao je da neće primati platu dok je na toj funkciji. Postavlja se pitanje zašto bi onda on taj posao uopšte radio?

 Novo radno mesto Tomislava Nikolića ipak će koštati građane jer će imati i zamenika i pomoćnike, kao i druge zaposlene čiji će broj i zadaci biti poznati tek kada on donese pravilnik

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za “Blic” da je reč o još jednom aktu političke kapitalizacije.

– To što je Nikolić spreman da novi posao obavlja besplatno ili volonterski je poruka koja treba dobro da zvuči u javnosti. Reč je o političkom poentiranju. Smatram da je potrebno utvrditi naknadu, a ukoliko mu novac nije neophodan, može ga se, bez pompe, naknadno odreći – navodi Stojiljković.

On objašnjava da je na delu čist primer političko-partijskog zapošljavanja, a da je direktorsko mesto utešna nagrada za odlazećeg predsednika Srbije.

Na konstataciju da odricanje od plate ostavlja prostor za spekulacije da je Nikolić video mogućnost da drugačije profitira od nove pozicije, Stojiljković ističe da su zloupotrebe moguće i tamo gde postoji finansijska nadoknada za obavljanje nekog posla.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže da je prirodno da svako ko obavlja određeni posao za to bude i plaćen i da u tome ne postoji ništa nemoralno.

loading...

– Razlog što je Nikolić odbio da prima platu mogao bi da bude u činjenici da sa pozicije predsednika države odlazi na mesto direktora Kancelarije i da na to gleda kao na svojevrsno nazadovanje. Možda misli da bi novac koji bi primao bio ispod renomea bivšeg predsednika koji ima 65 godina života i 30 godina staža u politici – navodi Klačar.

Novo radno mesto Nikolića ipak će koštati građane Srbije jer će u njegovom timu biti zamenik i pomoćnici, ali i drugi zaposleni čiji će broj i sistematizacija biti utvrđeni kada aktuelni predsednik zvanično preuzme novu dužnost i donese pravilnik.

Jasmina i Lale zbrinuti, traže se mesta za Stanislavu i Ivana

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela uredbu o osnivanju Kancelarije nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem čelu će biti Nikolić. Ali nije Kancelarija jedino mesto gde će biti uhlebljeni Tomini saradnici. Tako će Jasmina Mitrović Marić biti nova ambasadorka Srbije u Danskoj, Radoslav – Lale Pavlović odlazi na mesto direktora Kulturnog centra u Parizu, a odgovarajuće mesto traži se i za Stanislavu Pak i Ivana Mrkića.

Izvor: Blic

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here