Home POLITIKA NUNS: Zabrana novinarima da prisustvuju događajima kršenje zakona

NUNS: Zabrana novinarima da prisustvuju događajima kršenje zakona

SHARE

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je ponašanje predsednice opštine Kovin Sanje Petrović, jer je suprotno zakonima i međunarodnoj konvenciji, udaljila sa sednice Opštinskog veća novinara lista “Moj Kovin”.

Kako se navodi u saopštenju, predsednica opštine Kovin je sa konstitutivne sednice Veća udaljila novinara lista “Moj Kovin” Nikolu Budisavljević uz obrazloženje da “sednicama mogu da prisustvuju samo pozvani, te da novinare pomenutog medija niko nije zvao”.

“Zabranjivanje novinarima da prisustvuju javnim događajima i njihovo onemogućavanje da obave profesionalni zadatak predstavljaju grubo kršenje domaćih zakona i međunarodnih konvencija”, naveo je NUNS u saopštenju.

To udruženje je od glavnog i odgovornog urednika lista “Moj Kovin” Svetozara Polića obavešteno da je kovinska opštinska vlada u protekle dve godine nekoliko puta pokušala da “radi mimo očiju javnosti”.

U saopštenju koje je Polić uputio NUNS-u navodi se da je septembra 2016. godine iz poslovnika izbačen član 54. u kojem “predstavnici medija imaju pravo da prisustvuju sednicama Opštinskog veća radi obaveštavanja javnosti o njegovom radu”, povodom čega se “Moj Kovin” obratio Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i zatražio ocenu te odluke.

loading...

Predsednica opštine Sanja Petrović je u dopisu Ministarstvu negirala tu tvrdnju uz obrazloženje da “javnost obaveštava o svom radu saopštenjima, konferencijama za štampu, davanjem intervjua, objavljivanjem informacija putem interneta”.

“Vlast u Kovinu je poslednju konferenciju za novinare održala 3. jula 2013. godine, a određenim medijima u proteklih šest godina lokalna vlast nije dostavila nijedno saopštenje o radu Opštinskog veća”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se ističe, ovo je prvi put da je neki novinar “izbačen sa sednice na kojoj se odlučuje o javnom interesu”.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here