Home POLITIKA Makedonija traži povlačenje srpskog obaveštajca iz ambasade u Skoplju?

Makedonija traži povlačenje srpskog obaveštajca iz ambasade u Skoplju?

SHARE

Ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je danas na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije gde je pozvana da objasni prisustvo savetnika u ambasadi Srbije i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u makedonskom Sobranju tokom upada demonstranata.

Posle razgovora koji je trajao nešto više od jednog sata, ambasadorka Srbije nije davala izjave novinarima, dok  je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije najavilo da će objaviti saopštenje.

Blic piše da je Makedonija zatražila povlačenje Živaljevića.

Do ovoga je došlo pošto je okriveno da je savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno-informativne agencije Goran Živaljević bio u Sobranju u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila. On je, kako je javila makedosnka TV Telma, ušao je u Sobranje posle 20 sati, zajedno s grupom ljudi iz mase, i uputio se u plenarnu salu gde su bili poslanici VMRO DPMNE.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je zbog toga pozvalo na razgovor ambasadorku Dušanku Divjak-Tomić.

loading...

Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je Televiziji Telma rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi video da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

Zoran Zaev, mandatar za sastav vlade Makedonije premijer Srbije Aleksandar Vučić susreli su se u sredu u Briselu, ali kako je rekao Zaev, tim povodom nisu razgovarali o ovom slučaju.

Vučić je posle tog sastanka na pitanje o prisustvu srpskog diplomate i obaveštajca u Sopbranju tokom izbijanja nereda rekao da je ” Živaljevićev posao da izveštava iz Makedonije ” i da nije počinio nikakvo krivično delo.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović danas je rekao da ne očekuje probleme zbog prisustva srpskog diplomate i obaveštajca tokom nereda u Sobranju već da očekuje da odnosi Srbije i Makedonije budu “na uzlaznoj putanji”.

Izvor: Beta, Blic, Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here