Home DRUŠTVO Istraga u Muzeju potvrdila: Nedostaju stranice iz Spomen knjiga Titu

Istraga u Muzeju potvrdila: Nedostaju stranice iz Spomen knjiga Titu

SHARE

Muzej Jugoslavije internom istragom utvrdio je da stranice sa posvetama i potpisima državnika, koje su ponuđene na aukciji u Španiji, nedostaju u spomen knjigama Josipu Brozu Titu, odgovor je Muzeja Jugoslavije na pitanja koja im je uputio Insajder.

Juče je medijska mreža Antidot saopštila da su došli do saznanja da je 12 stranica s potpisima državnika ponuđeno na aukciji u Malagi i da su u pitanju ukradeni eksponati iz Muzeja istorije Jugoslavije. Prema navodima Muzeja, interna istraga započela je 22. maja. jer su posumnjali da stranice koje su ponuđene na aukciji u Španiji potiču iz spomen knjiga u koje su se delegacije upisivale pri poseti Kući cveća.

“Uvidom u Spomen knjige utvrđeno je da nedostaju stranice sa pomenutim zapisima”, saopšteno je iz Muzeja. Radi se o knjigama u koje su se u delegacije upisivale pri poseti Kući cveća. U tim knjgama su posvete raznih delegacija, ali i svetskih državnika koji su obilazili Kuću cveća.

“Iz tog razloga Muzej se pisanim putem obratio Aukcijskoj kući Invaluable s molbom da se najavljena aukcija stopira i da se Muzeju Jugoslavije pruže dodatne informacije o izgledu predmetnih dokumenata, koje bi bile od pomoći u daljoj istrazi”, navode u Muzeju i ističu da odgovor još nisu dobili.

Muzej sumnja da su zapisi nestali u ranijim godinama, jer su te knjige 2015 skenirane i među skenovima nema zapisa koji su ponuđeni na aukciji. Muzej, kako navodi, osnovano sumnja da su zapisi uzeti iz različitih knjiga.

loading...

U Muzeju Jugoslavije se nalazi jedna Knjiga žalosti otvorena u Kući cveća, u kojoj su zapisi od 6. do 9. maja 1980. godine, potom deset Spomen knjiga za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi delegacija od 1982. do 1996, četiri spomen knjige za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi od 1996. do 2015. i jedna aktivna spomen knjiga.

Stranice u knjigama nisu bile obeležene brojem

Navedene knjige Muzej Jugoslavije je nasledio kao pravni naslednik Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” 1996. U Muzeju navode da pomenute knjige nisu deo muzejskih zbirki, “one predstavljaju dokumentaciju zvaničnih poseta Kući cveća i kao takve se čuvaju na odgovarajući način, u vitrinama koje se zaključavaju”, navode u Muzeju.

Tokom 2015. vršena je digitalizacija ovih knjiga, ali tada nije primećeno da neke stranice nedostaju: “Knjige nisu paginirane, tako da i prilikom njihove digitalizacije 2015. godine nije bilo moguće primetiti da neke stranice nedostaju”, navedeno je, u odgovoru Muzeja Insajderu.

Navedene knjige Muzej Jugoslavije je nasledio kao pravni naslednik Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” 1996. U vreme postojanja Memorijalnog centra “Josip Broz Tito” 1982-1996. služba protokola je vodila evidenciju o posetama. Knjige su čuvane u Spomen sobi Kuće cveća, koju su obezbeđivale nadležne službe Gardijske brigade do 1992. godine. Muzej istorije Jugoslavije, koji za taj posao poslednjih godina angažuje spoljne izvršioce, licencirane za obavljanje fizičko-tehničke zaštite.

Kada i kako su pomenute stranice ukradene iz spomen knjiga muzeja moralo bi da bude predmet istrage.

Posvete i potpisi Gobračova, Čaušeskua, Arafata, Palmea…

Na zvaničnom sajtu aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe S.L (IAAE) i danas stoji da će na aukciji 3. juna 2017. u Malagi u Španiji biti ponuđeno 12 stranica, sa posvetama svetskih lidera povodom smrti Josipa Broza Tita.

Među posvetama koje bi mogle biti prodate 3. juna nalaze se i one s potpisima Ulofa Palmea, ubijenog premijera Švedske; Nikolaja Čaušeskua, svrgnutog i streljanog rumunskog diktatora; Mihajla Gorbačova, bivšeg predsednika SSSR, kao i posvete i potpisi Indire Gandi i Jasera Arafata. Ponuđen je list s posvetom Džordža Buša starijeg. Sve ove posvete svetski državnici potpisivali su tokom poseta Beogradu u godinama nakon Titove smrti. Tako je Bušova posveta iz 1988, Indire Gandi iz 1983, a Čaušeskua iz 1997.

Početna cena na aukciji kreće se od 100 do 600 evra, koliko staje stranica koju je potpisao Jaser Arafat. Kako su poslednjih godina potpisi poznatih vrlo vredni, ne bilo neočekivano da i ove stranice dosegnu visoke cenu.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here