Home DRUŠTVO Realizacija budžeta Niša za 2016. godinu opet loša

Realizacija budžeta Niša za 2016. godinu opet loša

SHARE

 BUdžet opet loše planiran; foto: flickr.com/Teegardin

Već tradicionalno, od 2012. godine naovamo, razlika između planiranog trošenja para građana u budžetu Niša i stvarno utrošenog je velika. Tako je i u 2016. ostvareno jedva 60 % od planiranog. Najviše para je prikupljeno od poreza, a najredovnije se to trošilo na plate “opštinara”.

Od planiranih 12.7 miljardi prihoda, za godinu dana u gradsku kasu se slilo svega 7.8, što je realizacija, kako piše u izveštaju gradskog Sekretarijata za finansije, od svega 61.37 %.

Nešto je bolja bila organizacija kada je u pitanju bilo trošenje para, pa je tako od planiranih 9.3 milijardi dinara potrošeno 5.9, odnosno 64.09 %.

Ova realizacija budžeta je obračunata na poslednji, 3. rebalans, iz septembra prošle godine, a realizacija u odnosu na planirani budžet sa početka godine je nešto veća.


Plate za opštinare redovne, za socijalu koliko ostane

loading...

U budžetu su skoro svi planirani prihodi od poreza realizovani preko 95 %, a pojedini i preko planiranog iznosa. Tako je porez na prihode od imovine realizovan 142 %, porez “na druge prihode” 113 %, naknada za zaštitu životne sredine 123 %, naknada za korišćenje dobara od opšteg interesa 162 %.

Iako su građani redovno plaćali svoje dažbine, najveći deo tih para odlazio je na plate zaposlenih i ti rashodi su u skoro svim upravama realizovani sa 100 %, a slično je i sa plaćanjem usluga po ugovoru, nagradama za zaposlene i drugim dodacima.

Tako je za plate iz ukupnog budžeta otišlo 1.4 milijarde dinara i ta pozicija u budžetu realizovana je 98 %.

Među uspešno ostvarenim stavkama je i naknada za izbornu kampanju i finansiranje rada političkih partija. Tu je izdvojeno skoro 9.5 miliona dinara, što je 80 % od planiranog.

Sa druge strane, nije potrošena ni polovina iznosa koji je bio predviđen za socijalna davanja građanima.


Najava boljih dana, ali budžeta na sajtu i dalje nema

Kako se čulo na sednici Gradskog veća, pomoćnik gradonačelnika zadužen za finansije Igor Vučić je rekao da je već u prvom kvartalu ove godine realizacija budžeta za 2017. godinu veća od 80 %.

On je rekao da se na taj način socijalna davanja i ostale obaveze koje ima Grad bolje i redovnije plaćaju.

Ipak, na zvaničnom sajtu Grada, u rubrici “Budžet Niša” još nema nijednog izveštaja o trošenju para u 2017. godini, pa čak ni same odluke o Budžetu za ovu godinu iako je doneta još decembra.

Na sajtu se može naći samo predlog budžeta, ali ne i konačna odluka, pa građani ne mogu da znaju ni kako vlast planira da troši njihov novac.

Izvor: Južne vesti

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here