Home DRUŠTVO Poverenik: „Strogo poverljivo“ asocira na zataškavanje sumnjivih radnji

Poverenik: „Strogo poverljivo“ asocira na zataškavanje sumnjivih radnji

SHARE

25.05.2017

Повереник за информације од јавног значаја по други пут је новчано казнио Агенцију за борбу против корупције јер није одговорила на захтев Пиштаљке и доставила нам комплетну документацију о ванредној контроли имовине и прихода градоначелника Београда Синише Малог, пише у саопштењу Повереника. Агенција, која је пре две недеље платила 20.000 динара казне, сада мора да плати још 180.000 динара јер тврди да су подаци које одбија да достави Пиштаљци „строго поверљиви“. Док Повереник наводи да је његовим решењем скинута тајност са свих списа из контроле имовине, Агенција је издала саопштење у којем тврди да Повереник није опозвао тајност докумената.

Агенција још увек није доставила документа Управе за спречавање прања новца и Вишег јавног тужилаштва – институција које испитују трансакције Синише Малог јер се он од 2009. године сумњичи за прање новца.

Повереник тврди да је „несхватљиво“ зашто су подаци о сумњи да Синиша Мали пере новац проглашени тајним и да је то „у сукобу не само са духом закона него и с елементарном логиком“.

loading...

Где је одлука о проглашењу података тајним

Иако упорно тврди да су документа о имовини јавног функционера Синише Малог „строго поверљива“, Агенција за борбу против корупције не поседује никакве одлуке о тајности за ове папире.

„У вези са Вашим питањем због чега Вам Агенција није доставила одлуке којима су подаци из списа о ванредној контроли имовине и прихода Синише Малог класификовани „строго поверљиво“, а које је Агенција добила уз документа са овом ознаком, обавештавамо Вас о томе да такве одлуке Агенцији нису достављене и према томе Агенција не поседује тражене информације“, пише у одговору Агенције.

У истом одговору Агенција тврди и да нема податке о томе ко је од њихових запослених руковао „строго поверљивим подацима“. „Агенција не поседује списак лица која су руковала строго поверљивим подацима које је добила од надлежних органа приликом ванредне контроле имовине и прихода градоначелника Београда Синише Малог“, пише у одговору Агенције.

Пиштаљка је раније писала да у Агенцији за борбу против корупције ниједно лице није законски овлашћено за рад са документима који су класификовани као „строго поверљиво“ или „државна тајна“. 

„Посебно треба имати на уму да су подаци у вези са сумњом у „прање новца“ надлежнима познати већ осам година што би, с обзиром на познате чињенице, морало бити више него довољно времена да се они изјасне о томе да ли је сумња основана или не. Након протека толико времена, а без икаквих очекиваних ефеката, статус „строго поверљиво“ неизбежно много више асоцира на заташкавање неких сумњивих радњи него на заштиту тока неког поступка, чега би и Агенција за борбу против корупције и други надлежни морали бити свесни“, пише у саопштењу Повереника.

У међувремену, док плаћа казне, Агенција тврди да је покренула нову ванредну контролу имовине градоначелника Београда, јер у претходне две нису уочили да Синиша Мали годишње добија 60.000 евра од пријатеља и да се овим новцем финансира школовање градоначелникове деце, што је Пиштаљка објавила.  

„Овај поступак је још у фази прикупљања података и документације, након чега ће Агенција извршити свеобухватну анализу и донети одлуку о о даљем поступању у овом предмету“, пише у одговору Агенције који смо добили 9. маја ове године.

Синиша Мали још од 2013. године, кад је постављен на прву функцију, крши закон и нетачно приказује своје приходе, упркос упозорењима Агенције. Прво упозорење Мали је добио још 2013. године јер није пријавио зараду коју је имао као члан управног одбора Клиничког центра Србије. Иако је по закону требало да пријави приходе до 1. маја 2013. године, он је то учинио тек у новембру те године када је постао председник привременог органа Града Београда. Касније се испоставило да у овом, као ни у наредних осам извештаја о имовини, Мали није пријавио све своје приходе.

Да извештаји о имовини градоначелника нису тачни Агенција је сазнала још у априлу 2015. године када је и покренула прву ванредну контролу, али је то све време крила од јавности. Током прве ванредне провере коју је покренула 2. априла 2015. године, Агенција је од Пореске управе добила податке другачије од оних које је градоначелник пријавио. После истраге која је трајала мало дуже од месец дана, 11. маја 2015. године Агенција је по други пут упозорила Синишу Малог да крши закон. Упозорење је добио „јер није на време доставио податке о томе да је власник још једне гараже и податке о тачној површини непокретности у Београду, податке о непокретностима које је његова супруга наследила, податке о томе да именовани и његова супруга поседују оружје и рачуне и средства у „Hypo Alpe-Adria“ банци а.д. Београд, као и податке о рачунима његове малолетне деце и износу средстава на тим рачунима“, пише у извештају Агенције.

Како првом контролом Агенција није сазнала истину о томе шта Синиша Мали све поседује, али ни да је он паралелно обављао јавну фукцију и био директор офшор фирми „Brigham Holding & Finance Inc.“ и „Etham Invest & Finance Corp“, што је касније објавио портал Крик, Агенција је покренула и другу ванредну проверу.

„Тачни износи девизне и динарске штедње коју поседује именовани и са њим повезана лица утврђени су тек у поступку друге ванредне провере из Извештаја, након увида у податке и документацију коју је по захтеву Агенције доставила Управа (за спречавање прања новца), а у вези са банкарским рачунима и средствима на њима“, пише у извештају Агенције о другој провери.  

Агенција за борбу против корупције се тек после друге провере имовине обратила Вишем јавном тужилаштву и послала им извештај у којем је навела да се Мали сумњичи за прање новца од 2009. године и да лажно пријављује своју имовину. Овај извештај постао је јаван захваљујући вишемесечном инсистирању Пиштаљке, о чему смо већ писали.

Више јавно тужилаштво одбило је да одговори на питања Пиштаљке о томе шта је ово тужилаштво до сада предузело, да ли је градоначелник саслушан, и у којој је фази овај поступак јер је предмет о приходима Синише Малог „строго поверљив“. Пиштаљка се на овакву одлуку тужилаштва жалила Поверенику за информације од јавног значаја, чији одговор чекамо.

Ознаке:

, , , , , ,

Повезани чланци:

IZVOR PIŠTALJKA.RS

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here