Home DRUŠTVO Ograničiti broj akademika na 160

Ograničiti broj akademika na 160

SHARE

Predlog promene Statuta pred Skupštinom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)

Pred Skupštinom Srpske akademije nauka i umetnosti, čije će se zasedanje održati u četvrtak, naći će se, između ostalog, i predlog izmene i dopune Statuta SANU kojim bi se ukupan broj akademika ograničio na 160, a svako od odeljenja Akademije imalo najviše 25 članova.

Razlog za ovo ograničenje, koje bi trebalo da spreči opasnost od majorizacije i jednoumlja u SANU, jeste poremećena ravnoteža između broja akademika u odeljenjima prirodnih i društvenih nauka, kaže za Danas generalni sekretar SANU akademik Marko Anđelković.

– Svi odbori SANU u jednogodišnjim analizama uvideli su narušavanje ravnopravnosti u broj članova odeljenja prirodnih, tehničkih i medicinskih nauka u odnosu na Odeljenje društvenih i istorijskih nauka. Predsedništvo i Izvršni odbor SANU, koji su po statutu dužni da vode računa o ravnoteži i harmoničnom razvoju svih naučnih disciplina, na ovom rešenju rade godinu dana – objašnjava akademik Anđelković.

Na pitanje zbog čega član 28 važećeg statuta, koji poziva na ravnotežu u članstvu, nije dovoljan, akademik Anđelković napominje da je “u istoriji SANU bilo slučajeva da su neke nauke propulzivnije i da imaju veći broj predloženih kandidata pred Skupštinom, ali ovde očigledno da Odeljenje za društvene i istorijske nauke na dva izbora – celih šest godina nije dobilo nijednog člana, jer Skupština nije izglasala nijednog predloženog kandidata”. On kaže da tome treba dodati i “prirodan odliv akademika” u ovom odeljenju”.


– SANU ne treba majorizacija u Skupštini i drugim telima i zato se Predsedništvo odlučilo za ovaj model numerus klausus. Iduća godina je izborna – biraju se novi akademici, posle čega se mogu tražiti sofisticiranija rešenja – napominje generalni sekretar SANU.

loading...

Prema važećim pravilima u SANU, u godini u kojoj su izbori novih članova, Statut ne može da se menja, tako da je današnja Skupština poslednja šansa za promenu. SANU ima osam odeljenja i, prema podaci sa zvaničnog sajta, 135 redovnih i dopisnih članova. Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke ima 26 članova, Odeljenje za hemijske i biološke nauke 18, Odeljenje tehničkih nauka 19, a Odeljenje medicinskih nauka 25 članova. Odeljenje jezika i književnosti broji 17, Odeljenje društvenih nauka šest, a odeljenja istorijskih nauka i likovne i muzičke umetnosti po 12 članova.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here