Home DRUŠTVO Muzej istorije Jugoslavije za Insajder: Sprečiti aukciju stranica iz spomen knjige Titu

Muzej istorije Jugoslavije za Insajder: Sprečiti aukciju stranica iz spomen knjige Titu

SHARE

Dvanaest stranica iz spomen knjige Josipu Brozu Titu na kojima su posvete poznatih svetskih državnika ponuđene su na prodaju na aukciji u Španiji. Medijska mreža Antidot saopštila je da su došli do sazanjanja da su u pitanju ukradeni eksponati iz Muzeja istorije Jugoslavije. Antidot navodi i da su iz aukcijske kuće dobili informaciju da su stranice autentične i da ih je jedan poznati evropski kolekcionar kupio pre nekoliko godina od osobe „bliske Titu“. U Muzeju istorije Jugoslavije kome pripada i nekadašnji memorijalni centar Josip Broz Tito, rečeno je za Insajder.net da su uputili molbu da se aukcija zaustavi.

„Pre nekoliko dana smo uputili molbu aukcijskoj kući koja je ponudila stranice na prodaju da se stopira prodaja dok se ne utvrdi da li te stanice pripadaju Muzeju istorije Jugoslavije“, rečeno je za Insajder.net u Muzeju istorije Jugoslavije.

Ministarstvo kulture dalo nalog da se utvrde činjenice

Kako je rečeno Insajderu u Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvo je dalo naloge Muzeju Jugoslavije i Arhivu Jugoslavije da utvrde da li se kod njih nalaze knjige žalosti povodom smrti Josipa Broza i da li u njima nedostaju određeni listovi, te da ih o činjeničnom stanju.

Kako nam je objašnjeno, knjiga žalosti i spomen knjige zbog smrti Josipa Broza Tita, bile su otvorene u Memorijalnom centru Josip Broz Tito, ali i u tadašnjoj Skupštini Jugoslavije, pa i u ambasadama. Zbog toga je neophodna provera iz koje knjige su stranice.

Inače, Muzej istorije Jugoslavije osnovan je 1996. i tada je deo imovine Memorijalnog centra Josip Broz Tito preneta u taj muzej.

Posvete i potpisi Gobračova, Čaušeskua, Arafata, Palmea…

loading...

Na zvaničnom sajtu aukcijske kuće International Autograph Auctions Europe S.L (IAAE) i danas stoji da će na aukciji 3. juna 2017. u Malagi u Španiji biti ponuđeno 12 stranica, sa posvetama svetskih lidera povodom smrti Josipa Broza Tita.

Među posvetama koje bi mogle biti prodate 3. juna nalaze se i one s potpisima Ulofa Palmea, ubijenog premijera Švedske; Nikolaja Čaušeskua, svrgnutog i streljanog rumunskog diktatora; Mihajla Gorbačova, bivšeg predsednika SSSR, kao i posvete i potpisi Indire Gandi i Jasera Arafata. Ponuđen je list s posvetom Džordža Buša starijeg. Sve ove posvete svetski državnici potpisivali su tokom poseta Beogradu u godinama nakon Titove smrti. Tako je Bušova posveta iz 1988, Indire Gandi iz 1983, a Čaušeskua iz 1997.

Početna cena na aukciji kreće se od 100 do 600 evra, koliko staje stranica koju je potpisao Jaser Arafat. Kako su poslednjih godina potpisi poznatih vrlo vredni, ne bilo neočekivano da i ove stranice dosegnu visoke cenu.

Istraga o tome kako su ove posvete stigle do Španije još praktično nije ni počela, jer se tek utvrđuje odakle su stranice.

Antidot: Aukcijska kuća tvrdi da su ponuđeni listovi deo veće kolekcije u vlasništvu evropskog kolekcionara

Medijska mreža Antodot na svom sajtu objavila je i odgovor direktora aukcijske kuće IAAE Franciska Pinera. Prema pisanju tog sajta Pinero je istakao da su autografski listovi, koji su ponuđeni na prodaju, deo veoma vredne kolekcije od 40 izjava napisanih u znak sećanja na Josipa Broza Tita, koja se nalazi u vlasništvu jednog od najpoznatijih evropskih kolekcionara iz te oblasti. „Govoreći o poreklu kolekcije Pinero je napisao da je nju ‘pre mnogo godina prodala osoba bliska Titu’. Problem, međutim, leži u tome što, prema važećim propisima, ne postoji niti je postojala legalna mogućnost da se stranice iz Knjige sećanja, kao deo kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije, otuđe od svog zakonitog vlasnika“, navodi Medijska mreža Antidot.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here