Home DRUŠTVO Insajder na lokalu: Javna preduzeća tajne zloupotrebe, epizoda 1

Insajder na lokalu: Javna preduzeća tajne zloupotrebe, epizoda 1

SHARE

U Srbiji postoji više od 700 javnih preduzeća. U javnim preduzećima radi više od 120 hiljada ljudi. Na godišnjem nivou ova preduzeća ukupno imaju više od 5 milijardi evra prihoda i približno toliko rashoda.

Formiranje svake vlasti od 2000.  do danas neraskidivo je vezano sa svojevrsnu podelu plena. Partije koje su osvojile dovoljno glasova da uđu u vladajuću koaliciju, pre svega se dogovaraju o pozicijama koje će njihovi kadrovi zauzeti. Najvažniji segment u podeli ovog kolača jeste podela javnih preduzeća.

Upravljanje javnim preduzećem za stranku znači da postavlja svog direktora na čelo ovog preduzeća. Tako na direktan način može da utiče na to kako će se i na koji način trošiti milionski iznosi sredstava. To znači da može da ima kontrolu nad tim koje će privatne firme dobiti tendere, a gotovo da ne postoji javno preduzeće koje nije kršilo zakon o javnim nabavkama, Stranke preko javnih uplaćuju sponzorstva uduzenjima, i to skoro bez ikakve kontrole i nadzora.. Istovremeno, javna preduzeća, za svaku stranku postala su baza za zapošljavanje sopstvenih kadrova i širenje stranačke mreže.

O svemu ovome postoji malo informacija u javnosti jer veliki broj medija u lokalnim sredinama dobija sredstva od javnih preduzeća i gradova, pa se o svemu često ćuti

Istovremeno oni mediji na lokalu koji pokušavaju da objektivno informišu javnost o svemu što se dešava često su izloženi pritiscima lokalnih moćnika ili ucenjeni uskraćivanjem reklama . To je pravilo koje opstaje vec skoro 20 godina.

loading...

Takva situacija bila je razlog da u zajedničkom projektu novinari lokalnih medija Anema I novinari Insajdera istraže brojne zloupotrebe  lokalnih javnih preduzeća iz nekoliko gradova. Istrazivanjem koje je trajalo godinu dana obuhvaćena su tri grada. Požarevac, Novi Sad I Zaječar a saradnja novinara više redakcija nastaviće se i  kada su ostali gradovi u pitanju. Cilj je da zloupotrebe koje se dešavaju u javnim preduzecima u mnogim gradovima Srbije  nikada više  ne bude samo “lokalna tajna priča” .

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here