Home POLITIKA Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana

Dačić: Posao Živaljevića bio da izvesti ima li u Sobranju srpskih državljana

SHARE

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole i da je samo obavljao svoj posao.

“Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Po njegovim rečima, Živaljević nije uradio ništa da naruši Bečku konvenciju i diplomatske protokole, a njegov posao je bio da informiše šta se dešava u Makedoniji i da li u tim dešavanjima učestvuju i gradjani Srbije.

Dačić je rekao da zvanični predstavnik BIA u Makedoniji nije tamo ilegalno, istakavši da bi on voleo da Makedonija ima prema svima isti odnos, i prema istočnim i zapadnim zemljama koje šalju ljude iz službi bezbednosti.

Upitan s kim je Živaljević ušao u Sobranje, Dačić je rekao: “E, da ja vama kažem sad”, a potom pročitao spisak imena ljudi iz Makedonije koji su u Srbiji organizovali proteste protiv premijera Aleksandra Vučića i naveo da o tome Makedoniju obaveštavaju već dve godine.

loading...

On je rekao i da se neki koji su bili “najbrutalniji u upadu u Skupštinu”, sada možda kriju u “južnim opštinama” Srbije.

Upitan da li očekuje pogoršanje odnosa s Makedonijom, Dačić je rekao da je sinoć razgovarao sa makedonskim ministrom spoljnih poslova i da mu on ništa nije spomenuo o Živaljeviću, a da je mandatar za sastav nove vlade Zoran Zaev rekao samo da službe to treba da reše između sebe.

Podsetimo, Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju tokom upada nasilnih demonstranata.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je danas ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo savetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti, javila je danas Televizija Telma.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here