Home POLITIKA Crna Gora ulazi u NATO 5. juna

Crna Gora ulazi u NATO 5. juna

SHARE

Crna Gora bi trebalo da postane 29. članica NATO 5. juna kada bude podnela dokumente o pristupanju Atlantskoj alijansi u Vašingtonu, rekli su zvaničnci NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković već će danas u svojstvu posmatrača prisustvovati samitu NATO u Briselu na kome će prvi put učestovati i američki predsednik Donald Tramp.

“Ali ja ću biti prisutan zajedno sa njim kada dokumenti o pristupanju Alijansi budu podneti u Vašingtonu” gde se čuva osnivački ugovor organizacije za vojnu saradnju osnovane 1949. godine, rekao je jutros generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu.

Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije  uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Gru da pristupi Severoatlantskom ugovoru.

loading...

Sa Crnom Gorom, NATO kontroliše celu Jadransku obalu pošto su njeni članovi već Albanija, Hrvatska, Slovenja i Italija, navodi agencija Frans pres. Ulazak Crne Gore u NATO izazvao je podele i proteste u  samoj Crnoj Gori. Uprkos tome, parlament ove zemlje jednoglasno je 28. aprila s 46 glasova, usvojila Zakon o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, kojim se obezbeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO-u.

Moskva je u julu ocenila da je pristupanje Crne Gore NATO-u “odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinetu, i uspostavljanje novih demarkacionih linija”.

Izvor: Beta-AFP, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here