Home POLITIKA Uprkos konkursima na čelo javnih preduzeća imenovani vršioci dužnosti

Uprkos konkursima na čelo javnih preduzeća imenovani vršioci dužnosti

SHARE

Poslednji primer ovakve prakse je imenovanje bivše dugogodišnje novinarke TV Pink Simonide Kažić za vršioca dužnosti direktora Državne lutrije Srbije. Prethodno je, na poziciju v.d. direktora Koridora Srbije postavljen visoki fnkcioner SNS-a Zoran Babić. Oba imenovanja sprovedena su uprkos konkursu za izbor profesionalnog menadžmenta u ovim preduzećima. Umesto da Vlada Srbije, u skladu sa zakonom, izabere najboljeg među kandidatima koji su dostavili prijave na konkurs raspisan pre više od dva meseca, Vlada na rukovodeća mesta ova dva javna preduzeća postavlja vršioce dužnosti.

U Ministarstvu privrede navode za Insajder.net da su do sada okončani konkursi za direktore 23 javna preduzeća. To znači da je istekao rok za podnošenje prijava i da su biografije kandidata prosleđene nadležnoj komisiji Vlade Srbije, koja bi nakon rangiranja pristiglih prijava, trebalo da sastavi rang listu sa najviše tri kandidata. Ta lista prosleđuje se Ministarstvu privrede, koje donosi akt o imenovanju najbolje plasiranog kandidata za direktora preduzeća.

Međutim, Zakon o javnim preduzećima ne predviđa rokove do kojih bi, nakon zatvaranja konkursa, komisija Vlade morala da izabere najbolje kandidate. Samim tim nije ograničeno do kada će, uz izgovor da su konkursi raspisani, javna preduzeća i dalje voditi partijski kadrovi, a biografije kandidata koji su se prijavili na te konkurse stajati u fioci.

Kontinuirano kršenje Zakona o javnim preduzećima

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je krajem februara prošle godine Zakon o javnim preduzećima, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća biraju na javnom konkursu.

Iako su prema tom zakonu profesionalni menadžeri u svim preduzećima morali biti imenovani najkasnije do 4. marta 2017, od 37 javnih preduzeća u zakonskom roku konkursi su okončani, a novi rukovodioci postavljeni u svega tri.

loading...

Zakon o javnim preduzećima propisuje i da vršilac dužnosti direktora može biti postavljen do imenovanja direktora javnog preduzeća, po sprovedenom javnom konkursu, a na period ne duži od godinu dana. Prema Zakonu, međutim, i vršilac dužnosti mora ispunjavati iste uslove kao i kandidat koji se za poziciju direktora bira na konkursu.

To znači da bi v.d. direktora, kao i budući direktor, trebalo da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. Uslov je i da ne bude član organa političkih stranaka.

Bez obzira na to, bivši poslanik SNS-a Zoran Babić postavljen je za v.d. direktora Koridora, a juče je objavljeno da je kao vršilac dužnosti na rukovodeću poziciju u Državnoj lutriji imenovana novinarka Simonida Kažić.

Odluka da Babić i Kažićeva budu imenovani obrazložena je činjenicom da su Koridori i Lutrija ostali bez rukovodilaca, kao i da su rešenja privremena i da važe do izbora direktora na konkursu.

Zanimljivo je da je na čelu Koridora Srbije pre Babića, takođe kao vršilac dužnosti bio Dmitar Đurović. Nije imao prethodnog iskustva u tom poslu, a mandat mu je istekao čak šest meseci pre nego što ga je Babić zamenio na funkciji.

Simonida Kažić i Zoran Babić ne samo da će preduzeća voditi privremeno, već kao i u brojnim ranijim slučajevima, nemaju nikakvog profesionalnog iskustva u poslovima kojima se bave preduzeća na čije su čelo imenovani.

Niko nije objasnio zbog čega za „privremena rešenja“ nisu izabrani, primera radi, oni koji već rade u ovim javnim preduzećima.

Samo u jednom slučaju je za vršioca dužnosti direktora izabrana osoba koja je već radila u istom preduzeću. Reč je o jednom od najvećih gubitaša  – Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica.

Vlada je nakon hapšenja dotadašnjeg direktora Stevana Dželatovića imenovala za vršioca dužnosti Marka Vukovića. On je do tada obavljao funkciju direktora “Rembasa”, najvećeg rudnika u okviru Resavice.

Bez odgovore Vlade na pitanje kada će direktori biti izabrani

Konkursi su završeni, ali direktori nisu izabrani između ostalog i u Pošti, Srbijagasu, EPS-u, EMS-u, Putevima Srbije.

Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja novinara Insajdera kada će biti imenovani direktori u 23 preduzeća, u kojima su konkursi završeni, kao i zbog čega su prekršeni svi zakonski rokovi za profesionalizaciju uprave u javnim preduzećima.

Srbija je još 2012. prvi put dobila zakon koji nalaže da se direktori javnih preduzeća, koja su do tada deljena po partijskoj liniji, biraju na konkursima. Prema tom zakonu, javni konkurs za sva javna preduzeća trebalo je da bude raspisan najkasnije do 30. juna 2013.

Umesto da poštuju već usvojen zakonski akt, Vlada i Skupština doneli su 2016. novi propis. Pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić rekla je tada za Insajder.net da je uverena da će novi zakon biti poštovan jer je sada dat rok u kom direktori moraju da budu izabrani. Taj rok je, međutim, istekao pre skoro tri meseca.

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here