Home POLITIKA "Svedoci zločina OVK u opasnosti"

"Svedoci zločina OVK u opasnosti"

SHARE

Svedoci zločina bivše OVK na  Kosovu žive u opasnosti, a moćnici na Kosovu rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina, piše Noje cirher cajtung, prenosi Dojče vele.

Novinarka Radio televizije Kosovo, Serbeze Hadžiaj koja piše za nemački list, tekst počinje pričom Halila, čije je ime promenjeno, a koji je pre 17 godina bio zatvoren i mučen u jednom logoru u albanskim planinama koji su držali kosovski borci.

“Njegov prekršaj je taj što je, nakon rata, u borbi za vlast podržavao jednog kosovskog Albanca, protivnika OVK. Zbog njegove bezbednosti Halil mora da ostane anoniman. On živi na Kosovu – među onima koji bi da ga ućutkaju”. Halil je spreman da svedoči u Holandiji, pred novim sudom za ratne zločine na Kosovu, piše Noje cirher cajtung:

“Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti.”

Uspeh suda u Holandiji će, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisiti od Halila i drugih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivši boraca. Pojedini svedoci su saradnju sa tužilaštvom platili životom, drugi su nov identitet potražili u inostranstvu. U tekstu se podseća i na slučaj Agima Zogaja, bivšeg stražara jednog logora OVK, koji je kao “svedok X” 2011. godine anonimno trebalo da svedoči protiv desetorice boraca OVK.


loading...

Među njima je i Fatmir Ljimaj, bivši ministar, kasnije blizak saradnik Hašima Tačija, predsednika Republike Kosovo. Oni su optuženi za ratne zločine. Mesec dana pre početka suđenja, Zogaj je pronađen obešen u Duizburgu. Prema izveštaju nemačkih službi izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen. Nakon smrti Zogaja, Ljimaj – tada važan član vladajuće Demokratske partije Hašima Tačija – i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi. Sudija je Zogajeve izjave ocenio kao protivrečene i nepouzdane.

Sličnih optužbi Tribunal za ratne zločine Ljimaja je oslobodio još 2005. godine. U njegovoj domovini ga slave kao heroja. Euleks je ponovo odbio da iznese stav o smrti Zogaja, prenosi Dojče vele pisanje nemačkog lista.

Ti slučajevi ilustruju izazove vezane za zaštitu svedoka na Kosovu, stoji dalje u tekstu i dodaje se da će nov Specijalni sud za Kosovo biti primoran na saradnju s kosovskom vladom u kojoj Hašim Tači i dalje ima centralnu ulogu.

Izvesnog napretka, kako piše list, ipak ima: jer se Kosovo 2014. godine obavezalo da će istražiti ratne zločine i trenutno priprema program za zaštitu svedoka.

Izvor: Danas

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here