Home POLITIKA Partijska vrteška – odluke i posledice

Partijska vrteška – odluke i posledice

SHARE

I pored toga što od pada Miloševićevog režima slušamo obećanja o departizaciji,  uvek i iznova svedočimo partijski postavljenim kadrovima bez iskustva rada u velikim sistemima i bez neophodnog znanja u određenoj oblasti.

Srpska napredna stranka pre pet godina osvojila je najveći broj skupštinskih mandata na talasu nekoliko predizbornih obećanja koja su precizno definisala ključne probleme tadašnje  Srbije.  Ekonomske reforme, obračun sa kriminalom i korupcijom, smanjenje birokratskog aparata, raskrinkavanje sprege krupnog kapitala i vlasti… U ovom spisku lepih želja jednu od važnih tačaka činila je i već pomenuta departizacija.

Međutim, partijski plen svih vladajućih garnitura od uvođenja višestranačja u Srbiji preživeo je sva postpetooktobarska izborna obećanja. Niko se nije odrekao prakse da postavlja po partijskoj liniji bez obzira da li je u pitanju direktor škole u nekom zabačenom mestu ili prvi čovek nekog velikog sistema ili institucije.

Kao u slučaju novog direktora BIA koga na funkciju preporučuje isključivo partijska pripadnost, ni reakcije na poslednja imenovanja u javnim preduzećima nisu uzela u obzir suštinu – kakve posledice sa sobom vuku odluke Vlade koje se pri izboru direktora vode podobnošću, a ne kvalifikacijama.

Davno uspostavljen način vladanja i pored svih obećanja funkcioniše neokrnjen, a pitanje zašto je to tako skoro da nema ko da postavi. Broj medija koji rade u interesu javnosti sveden je  u međuvremenu na statističku grešku, a opozicione stranke koje su nekada činile vlast kao da još uvek nisu svesne propuštenih šansi u izgradnji sistema u kojem bi merilo vrednosti bilo znanje i odgovornost. Rezultat je poražavajući.

loading...

I pored svih kozmetičkih zahvata, Miloševićev model funkcionisanja partijske države ostao je netaknut do danas. Tako su partijska podobnost i lojalnost ostale najbolje i najpoželjnije preporuke za posao.

Jesu li nam loši đaci sudbina ili naša slika u ogledalu?

 

Izvor: Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here