Home DRUŠTVO NUNS podneo krivičnu prijavu protiv članova REM

NUNS podneo krivičnu prijavu protiv članova REM

SHARE

Zbog sumnje da su počinili krivično delo „nesavestan rad u službi“, Nezavisno udruženje novinara Srbije  podnelo je,  Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu,  krivične prijave protiv članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.  Tokom nedavne kampanje za predsedničke izbore u Srbiji ovo regulatorno telo nije nadziralo rad elektronskih medija, što mu je prema propisima u opisu posla.

NUNS precizira da su krivične prijave podnete protiv  zamenika predsednika Saveta REM-a Gorana Petrovića i članova Saveta REM-a Miloša Rajkovića, Slobodana Veljkovića, Božidara Nikolića, Olivere Zekić, Aleksandre Janković, Gorana Pekovića, Đorđa Vozarevića i Radoja Kujovića.

U prijavi NUNS  navodi da postoji osnovana sumnja da su članovi Saveta REM-a “u uračunljivom stanju očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda osnovnih ljudskih prava” zagarantovanih Ustavom, zakonima i pravilnicima.

Po navodima prijave  postupanjem članova Saveta REM-a teško su povredjena prava svih građana Srbije, kandidata koji su učestvovali u izboru za predsednika Srbije, a da je naročito teško povredjeno pravo i interes javnosti da bude blagovremeno, istinito i potpuno informisana o svim pitanjima od javnog značaja, jer sve informacije koje utiču na izbor predsednika Srbije predstavljaju pitanja od javnog značaja.

NUNS je ukazao da su građani i aktivni učesnici izbornog procesa od 16. marta do 5. aprila 2017, “uvidevši da Savet REM-a grubo zanemaruju svoje dužnosti i nesavesno postupa u vršenju svoje službe” tom telu podneli 35 prijava, od kojih se “najveći broj odnosio na situaciju da su pružaoci medijskih usluga davali prednost kandidatu Aleksandru Vučiću, a da su drugi kandidati bili diskriminisani ili, čak, omalovažavani”.

loading...

Dodaje se da je Savet REM-a “održao samo nekoliko ‘telefonskih sednica’, ali ne da bi hitno odlučio o prijavama gradjana zbog nesavesnog rada i pružanja medijskih usluga već da bi odlučivao o mogućnosti ili nemogućnosti emitovanja spotova odredjenih kandidata”.

NUNS je ocenio da je nesavesno postupanje u vršenju službe “više nego očigledno”, jer Savet REM-a nije razmatrao nijednu prijavu, nije doneo niti jednu odluku i nije izrekao niti jednu meru za vreme trajanja predizborne kampanje za predsednika Srbije, kao ni neposredno posle održavanja izbora.

Izvor: Beta, Insajder

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here