Home DRUŠTVO Poverenik od Vlade traži da obezbedi dostavljanje odgovora u vezi s objektom...

Poverenik od Vlade traži da obezbedi dostavljanje odgovora u vezi s objektom na Dedinju

SHARE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika kojim je Gradskoj upravi Beograda naloženo da grupi građana dostavi informacije u vezi sa objektom na Dedinju.

Od vlade se traži da “neposrednom prinudom”, obezbedi izvršenje tog rešenja o dostavljanju informacije o tome da li je investitor objekta u Ulici Koste Racina 11, podneo zahtev za ozakonjenje tog objekta, “odnosno, da li je postupak za ozakonjenje pokrenut na bilo koji način i ukoliko jeste da li je okončan i kako”.

Novembra prošle godine grupa građana iz opštine Savski venac je tražila od Gradske uprave ove informacije, a uprava je ignorisala taj zahtev, saopšteno je iz Šabićevog kabineta.

Poverenik je utvrdio da je pravo tražioca odnosno javnosti nesporno i doneo je rešenje kojim je naložio davanje traženih informacija.

Iako je rešenje obavezujuće, Gradska uprava nije postupila po nalogu, “pa je Poverenik na zahtev tražioca informacija gradsku upravu kaznio sa 180.000 dinara zbog nedostavljanja informacija.

loading...

Kako ni nakon toga uprava nije izvršila obavezu, Poverenik je podneo zahtev Vladi da ona, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, prinudom obezbedi izvršenje rešenja.

Postupanje gradske uprave u konkretnom slučaju je tipičan primer tzv. loše uprave, o čemu je Poverenik već razgovarao sa Zaštitnikom građana, kome će takođe proslediti kompletan predmet.

Navodi se i da je Gradska uprava ignorisanjem zahteva građana i nepostupanjem po obavezujućem rešenju počinila više kažnjivih prekršaja, što bi moralo da izazove i reakciju nadležnog Ministarstva za državnu upravu.

Ovakvim postupcima Gradska uprava dezavuiše sopstvene, u poslednje vreme posebno naglašene, proklamacije o suzbijanju divlje gradnje i malverzacija s njom u vezi, a samim tim i neke od pravnih principa fundament, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder

 

loading...

Ostavite komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here